8. 9. 2008

Nobelova cena za ekonómiu

Nobelova cena je pradepodobne najprestížnejšie vyznamenanie na svete. To isté sa dá povedať o ekonómoch, hoci ich "nobelovka" nie je Nobelovou cenou. Oficiálny názov je "Cena Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela" (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne).
Bola založená v roku 1969 na 300. výročie Sveriges Riksbank (centrálna banka Švédska). Proces jej udeľovania je rovnaký ako pri ostatných cenách - expertná komisia preberie návrhy od povolaných osôb (výbor banky, nositelia ceny z minulosti, akademici a pod.), ktorých je okolo200-300 (v návrhoch sa objavuje okolo 100 mien) a následne rozhodnú o horúcich kandidátoch. Konečné slovo má samotná Akadémia. Udelenie cien prebieha spolu s ďalšími piatimi "pravými" cenami (za literatúru, medicínu, fyziku, chémiu a mier).
Ako sa píše na stránkach nobelovej nadácie: "The Prize in Economics is not a Nobel Prize." Vzhľadom k tomu, že proces výberu kandidáta je rovnaký ako pri ostatných cenách, nestráca nič na vážnosti oproti ostatným cenám. Je to len ich mladšia sestra.

Prvými laureátmi boli v roku 1969 Holanďan Jan Tinbergen a Nór Ragnar Frisch za vývoj a aplikáciu dynamických modelov v ekonomickej analýze. Prakticky všetky veľké mená ekonómie dostali túto cenu - nasledujúci rok Samuelson, Kuznets, Friedman, Modigliani, Buchanan, Solow... (úplný prehľad). Poslednými lauretámi boli v roku 2007 bola trojica Leonid Hurwicz, Eric Maskin, Roger Myerson za objasnenie mechanizmu tvorby pravidiel hry.

3 komentáre:

Radovan Kavicky povedal(a)...

Na túto tému som mal dávnejšie článok. Checkni tu.

Radovan Kavicky povedal(a)...

Je to pozliepané z viacerých zdrojov.

Oikos Nomos povedal(a)...

no ja som to napisal hlavne preto, lebo chcem predtsavit v skratke par "nobelacov" a chcel som mat ciste svedomie :)