5. 9. 2008

Úžasná akcia stavebnej sporiteľne

Mestá zaplavili reklamné bilboardy istej stavebnej sporiteľne - "Euro za 28,9 sk!" Teda, ak vložíte na svoj účet čiastku, túto vám k prvému januáru prevedú nie stanoveným konverzným kurzom, ale kurzom 28,9 sk/1eu. Skvelé, nie?
Nie. Je to len len výsmech do očí sporiteľov, ktorí pred rokmi uzavreli zmluvy a teraz plačú nad výnosmi. V časoch, keď úrok v bankách výrazne presahuje 4%, väčšina zmlúv v stavebných sporitelniach je viazaná na smiešny 2% úrok. "Akcia" s kurzom znamená navýšenie o ďalšie ca. 4%, avšak len u aktuálne vloženej čiastky. Zostatok z minulého roka sa úročí naďalej dvoma percentami, ktoré s prehľadom zožerie inflácia.
Štátny bonus dosahuje tento rok maximálne 2000sk čo môže opticky vyzerať pekne pri vklade 20 000, ak však už máte nasporených niekoľko stotisíc, táto suma navýši reálny ročný úrok o zlomky percent. Pripočítajte si k tomu horibilné sumy za uzavretie zmluvy a správu účtu plus šesťročnú viazanosť a dostanete skvelý biznis. Skvelý pre stavebné sporiteľne, naviac podporovaný z našich daní. Pre sporiteľov je lepšie zašiť peniaze do matraca. Tam sú aspoň okamžite k dispozícii.

Žiadne komentáre: