20. 12. 2008

Kanada v slepej uličke

Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.sk
Že demokracia nie je dokonalý spôsob vládnutia, vedeli už starí Gréci. Systém volieb, aký pozná vyspelý svet, má kopu chýb, od median voter-a až po politické cykly, keď sa rozhodnutia robia v závislosti na voľbách.

Do nepríjemnej sitácie sa dostala Kanada. Za posledných 8 rokov zažila 4 federálne voľby. V roku 2006 vyhrali Konzervatívci na čele so Stephenom Harperom. Vzhľadom k tomu, že vláda mala menšinu, Harper zvolal v októbri 2008 predčasné voľby, vo vidine predpokladaného posilnenia svojej pozície.

Konzetrvatívci si pozíciu skutočne o niečo posilnili, avšak ostali naďalej menšinovou vládou. To im nebránilo, aby predložili pomerne odvážny rozpočet pre rok 2009, ktorý nepredpokladá žiadne výrazné stimuly na "boj proti kríze". To sa príliš nepáčilo opozičným stranám (Liberáli, NDP a separatistický Bloc Québécois). Ešte viac sa im však nepáčila navrhnutá zmena vo financovaní strán zo strany štátu, ktorá by (spoň podľa opozície) pomohla Konzervatívcom, ktorí majú dostatok sponzorov.

A tak sa rozhodli pre v Kanade nevídanú vec - vytvoriť koalíciu a vymeniť vládu. Bez volieb. Harper zareagoval nečakane. Využil inštitút, ktorý má ministerský predseda, ale ešte ho nepoužil, a požiadal generálnu guvernérku (zástupkyňa Kráľovnej, ktorá sice teoreticky mohla odmietnuť, ale bol by to veľmi odvážny krok - jej úloha je skôr symbolická) aby uzavrela parlament až do 26. januára, ktorá tak urobila, čo znemožnilo hlasovanie o dôvere.

Kanada je tak v zaujímavej patovej situácii, kde proti sebe stoja dva politické precedensy - koalícia (a zmena vlády bez volieb) verzus uzavretie parlamentu. Tri strany sa usilujú o vytvorenie koalície. Sú to však pomerne nesúrodí partneri. Tradičná druhá silná strana, Liberáli, utrpela vo voľbách ťažké straty a nemajú veľkú podporu obyvateľstva. Navyše predseda Stephane Dion je anti-separatista pochádzajúci z Quebecu - nič pre Bloc (hoci pravdepodobne v krátkej dobe opustí kreslo predsedu). NDP boli tradiční kritici vlád Liberálov. A Bloc Québécois je najsilnejšia strana v Quebecu, ale inde má len minimálnu podporu, vzhľadom k svojmu programu.

Sám Harper má však menšinu a potrebuje spoluprácu s niektorou z týchto viac-menej ľavicových strán. Naviac je jeho osoba značne nepopulárna. Jedna z možností je vyhlásenie ďalších predčasných volieb - tie by as ale pravdepodobne opäť skončili podobným patom.

A tak prebiehajú intenzívne zákulisné hry a Kanaďania nevedia, či majú vládu, nemajú, či budú tretie voľby za posledné dva roky, alebo nebudú a ak áno, či sa nezačne všetko odznova...

S.Harper


Kanadské banky
Kanadské zdravotníctvo
Theory of public choice

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Takéto problémy sa sem tam stávajú.
Stále lepšie, ako mať totalitu, alebo komunistov...

Oikos Nomos povedal(a)...

to je fakt. ale osobne mi to pride, ze kanada ma volebny system nastaveny akurat na taky hluchy stred - any pomerny system, ktory by vytvaral klasicke vladne koalicie, ake pozname u nas, ani vacsinovy, kde vitaz rozhodne berie vsetko, ako v usa...

Oikos Nomos povedal(a)...

svate husle, ze anY