19. 10. 2008

Súboj zástancov a odporcov CB na iDnes

V priebehu posledného mesiaca sa na spravodajskom serveri iDnes.cz odohrala (a je možné, že ešte neskončila) zaujímavá výmena názorov zástancov a odporcov centrálneho bankovníctva.

Odštartoval to článok Monopol, který státu kupodivu nevadí: centrální banka od Pavla Ryska, spolupracovníka Liberálního institutu, kde poukázal na paradoxnú situáciu - štátu, ktorý zriaďuje rôzne protimonopolné úrady, nevadí, že najdôležitejšia komodita - peniaze sú ovládané monopolom. V krátkosti tu podáva tradičné libertariánske námietky voči CB.

Oponovali mu hneď dva články - Proč potřebujeme centrální banky, vidíme právě v těchto dnech od Richard Pospíšila, ekonóma, přednášajúceho na Právnické fakultě UP v Olomouci a Veletrh nesmyslů o centrální bance Zbyňka Revenda, profesora na Katedře měnové teorie a politiky VŠE v Prahe. Pri prvom mi chýbali nejaké argumenty, okrem opakovania fráz, druhý je o niečo lepší, autor v ňom argumentuje, že postavenie CB nemožno nazvať monopolným.

Na tieto dva články reagoval Pavel Ryska Omyly zastánců centrální banky, kde potvrdzuje názor, že CB má monopol, chránený priamo trestným zákonom a v reakcií na druhý článok tvrdí, že zlyhania sú na strane FEDu.

Protiúder Revendu Polemika nejen o bankách: Srovnávat trh chleba s penězi je naprosto scestné prišiel o pár dní. Autor spochybňuje moc CB a upozorňuje na veľkú rolu komerčných bánk v systéme.

Zatiaľ posledným je článok I profesor ekonomie může propadnout u zkoušky z ekonomie od ekonóma Josef Hodeka, kde krok za krokom kritizuje tvrdenia Revendu. Osobne tento článok považujem za doterajšie vyvrcholenie.


viď aj
Inflačná daň
Trh zlyhal?
Kto v skutočnosti môže za infláciu?
Spoločná mena, nič nové!

Žiadne komentáre: