1. 10. 2008

Dôchodková reforma nie je nutná

.
Možno to odo mňa znie prekvapujúco, ale dôchodkovú reformu nepovažujem za nevyhnutnú (nezamieňať so slovom prospešná či správna!). Jej presadzovatelia stavili na chybnú kartu - demografický vývoj. Fondový systém má mnoho výhod, ale z demografického hľadiska je takmer irelevantný.

Tradičný katastrofický scenár vyzerá takto:
Dnes 10 pracujúcich platí 1/4 platu do priebežného systému, aby uživili 3 dôchodcov. O pár rokov už bude len 5 pracujúcich, ktorí budú dávať 1/2 platu aby uživili 6 dôchodcov. Ak dnes zaviedieme dvojpilierový systém, budúci dôchodcovia si nasporia sami a svet bude krásny.


Ale akosi sa zabúda zdôrazniť jeden drobný fakt, a síce: 10 pracujúcich si už dnes začalo polovicu ich bývalého príspevku odkladať. Problém je, že tí 3 dôchodcovia nezomreli a stále chcú dôchodky. V dôchodkovom systéme vzniká diera.
Samozrejme, tvorcovia neboli až takí hlúpi a všimli si to. Existuje niekoľko spôsobov ako dieru zaplátať, väčšinou sa volí ich kombinácia - privatizácia, vytváranie rozpočtových prebytkov (a následné ukladanie do fondov), štátny dlh...
Tým sa však dostávame k dvom základným faktom - určitá generácia bude musieť sporiť na dôchodky dvakrát - najskôr pre súčasných dôchodcov, potom pre seba. A druhý - tieto transformačné náklady by bolo rovnako možné využiť na podporenie prežitia starého PAYG systému - demografické hľadisko teda nehrá rolu!

Preto považujem za nezmysel slepo prezentovať za kľúčové len demografické hľadisko, kedže prakticky kľúčové vôbec nie je. Dôchodkové systémy s privátnym sporením majú iné výhody - slobodu rozhodovania koľko, kde a kedy (u nás to príliš neplatí), dediteľnosť, určitú mieru istoty (peniaze sú naďalej naším majetkom), oslabenie štátnej moci a byrokracie, rozvoj finančných trhov a stimulácia investícii prirodzenou cestou.
Ako poslednú vlastnosť som nechal zásluhovosť, ktorá je síce pozitívna z libertariánskeho hľadiska, ale už problematickejšia z hľadiska politického. Čím väčšia zásluhovosť bude vytvorená, tým viac budúcich dôchodcov bude mať veľké finančné problémy, čo asi ťažko nejaká vláda pripustí a vyžiada si to veľké sociálne výdaje. Nehovoriac o tom, že ženy by mali niekoľko násobne menšie dôchodky ako muži - kvôli materstvu menej pracujú a oveľa dlhšie žijú...
Na dôchodkovú reformu by sa malo nazerať zo všetkých strán a nie len z dvoch!

3 komentáre:

Michal Lehuta povedal(a)...

pekne, skoda ze anonymne :)

Oikos Nomos povedal(a)...

je meno dolezite? :)
v pripade potreby, ehm, osobnejsieho kontaktu - majl, majl

Anonymný povedal(a)...

V roku 1953 komunisticka vlada znarodnila vsetky uspory v sukromnych dochodkovych sporitelniach. To bola teda generacia, ktora zasluhou komunistov prejedla svoje uspory na dochdoky a zavesila sa na krk pracujucej generacii. Tento dlh sa teraz musi nahradit tym, ze jedna generacia ma na krku dochodcov a zaroven si setri. To ze ti dochodcovia su financovani z predaja podnikov, ktore vybudovali je myslim celkom spravolive.