4. 7. 2008

Štáty USA a ich HDP

Že sú USA najsilnejšou ekonomikou sveta je všeobecne známa (aj keď nie vždy obľúbená) informácia a je tomu tak stále, napriek realitnej a hypotečnej kríze. Nie každý si však uvedomuje, aký obrovský nádskok Amerika získala. Napríklad - ekonomika USA je takmer taká veľká, ako nasledujúce štyri za ňou dokopy (Japonsko, Nemecko, Čína, Británia).
Ešte lepšou ukážkou je táto mapa, uverejnená na blogu Strange Maps (originálny zdroj sa stráca niekde na internete...). Porovnáva HDP jednotlivých štátov federácie s rôznymi krajinami sveta, ktoré sa im ekonomickým výkonom najviac približujú.


Niekoľko zaujímavostí

  • Kalifornia, najbohatší štát má zhruba veľkosť HDP ako Francúzsko.
  • druhý najväčší, Texas, má polovicu výkonu Kalifornie - ako Kanada
  • maličké New Jersey vytvorí HDP ako Rusko
  • Slovensko sa na mape neobjavuje, ale Nebraska je prirovnaná k Česku
  • my by sme sa mohli prirovnať zhruba k Maine

Výsledky sú samozrejme len približné, nenašiel som zdroj HDP ani presný rok, naviac nie je isté, či sú výsledky absolútne alebo podľa parity kúpnej sily, každopádne ako zaujímavosť to obstojí. Stálo by možno za to túto mapu zopakovať o pár rokov...

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Nestrápňuj sa. Najväčšia ekonomika sveta je EÚ. Francúzsko má o 700 mld GPD vyššie HDP ako prvá Kalifornia. Rusko má vyššie HDP ako Texas, vyše trikrát viac ako maličké New Jersey. Slovensko má HDP asi ako Západná Virgínia, za nami ide ešte Idaho a až potom s odstupom Maine. Okrem toho, čo hovorí HDP? V krajine s vyšším HDP sa žije lepšie? Omyl. Bangladéš má v absolútnych číslach vyššie HDP ako Slovensko a asi by si napriek tomu radšej žil na Slovensku ako v Bangladéši, nemám pravdu?

Oikos Nomos povedal(a)...

prevzal som to viac menej ako perlicku, na pofidernost dat som upozornil...
ci je eu naj ekonomika alebo nie je otazne, myslim ze tu sa bavime o klasickych statoch (a napr. dalsia otazka ci mame brat ako hospodarsky priestor eu alebo eurozonu...)
ako som napisal, netusim co za data to boli, dost mozna neocistene o inflacia a kurz...
hdp vyjadruje dost, vyjadruje ekonomicku silu nejakeho uzemia, samozrejme, ukazatel hdp na hlavu sa pouziva zase na nieco ine
dal osm to tu preto, aby si niektori ludia uvedomili, ako moc je usa v predu (ci uz to niekomu vadi, alebo nie, to neriesim...) - to ze ma hdp asi take ako 4 dalsie staty za nim stale plati

Anonymný povedal(a)...

rellok, ty si pekne zaostaly, najlepsie sa zije v krajinach, ktore maju najvacsie HDP na hlavu a ak si trosku cestoval, tak vies, ze to tak aj naozaj je! alebo ti utecenci utekaju do USA, Kanady, EU preto, lebo im je daleko do vyspeleho Ruska? lol, musi yebat.