6. 7. 2008

Julian L. Simon - ropa sa neminie nikdy

"There is no reason to believe that at any given moment in the future the available quantity of any natural resource or service at present prices will be much smaller than it is now, or non-existent." (Simon in The Ultimate Ressource, 1981)

Pri prezeraní starších článkov CEPu som narazil na článok Ropa nedojde nikdy od M. Loužka. V skratke sa tu zamýšľa nad (opäť) aktuálnymi obavami z vyčerpania ropných zdrojov, pričom sa opiera najmä o teóriu amerického ekonóma Juliana Lincolna Simona.
Podľa nej ropa, ako aj všetky ostatné nerastné zdroje, sa nikdy nevyčerpajú, pretože sa budú neustále nachádzať nové zdroje a zvyšovať ťažba. V určitom bode, keď sa to stane výhodným, ľudstvo prejde k modernejšej technológii a ťažba zastarávajúceho zdroja poklesne.

Simon patril k odporcom viac krát zavrhnutej, ale stále obnovovanej Malthusovej teórie populačného rastu, ktorá je tak prijateľná pre bežné chápanie človeka, ale jej platnosť sa v histórii ešte nepodarilo preukázať.
Opieral sa pritom o históriu a čísla. Ľudstvo tisíce rokov využívalo energiu z dreva, potom na tristo rokov nastúpilo uhlie, aby bolo nahradené ropou. Po sedemdesiatich rokoch prišlo na scénu jadro, zatiaľ najvážnejší konkurent ropy.

Každopádne, energetická náročnosť na jednotku HDP neustále klesá a energia je relatívne lacnejšia.




energetický ekvivalent ton oleja na 1000000 dolárov HDP (v stálych cenách r.2000) podľa Earth Trends






Year

199020002003


World
260.7220.2212.9



Simon mal viacerých odporcov, či už v oblasti teórie vyčerpania surovín, alebo v oblasti jeho silne optimistických enviromentálnych názorov, ale zaslúžil sa uznania od veličín Hayeka a Friedmana. Čo by povedal k dnešnej situácii sa nedozvieme, pretože zomrel v roku 1998, dovolím si ale tvrdiť, že názor by nezmenil. Každopádne, ľudstvo si za tisíce rokov zatiaľ vždy poradilo.

Viac k teóriam (ne)vyčerpania zdrojov.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

no ak budu ceny nadalej tak zavratne stupat,tak fakt sa asi nikdy nevyčerpa

Anonymný povedal(a)...

Ci ropa dojde alebo nedojde..boh sa v tom vyzna:-)...chcelo by sa mi povedat, ze kazda flasa ma svoje dno.. ale .. v zasade je to v pripade ropy fuk..
Keby sa aj hned zajtra naslo dalsich x nalezisk, .. ropa vzdy bola a bude dobrym nastrojom na zastrasovanie a ovladanie ludi.....