26. 7. 2008

Euro všetko zdraží...!?

Slovensko obchádza strach. Strach, že zavedenie eura zneužijú chamtiví obchodníci a zdvihnú ceny. A nielen Slovensko. Obyvatelia viacerých štátov obviňujú euro, že "zdvihlo ceny". Ako je to v skutočnosti?
Áno, euro prináša zvýšené náklady (zväčša administratívneho charakteru), ktoré sa prejavia v cenách konečných tovarov. Toto číslo je však relatívne malé - odhaduje sa na 0,3% nárast inflácie. Naviac, tento násrast nie je skokový a v podtstate už prebieha, teda prejaví sa hlavne v tohtoročnej miere inflácie.
Vládnu však najmä obavy z "neodôvovdneného" nárastu cien, čoho šikovne využíva vláda. "Neodôvovdnený" nárast cien je iba mýtus. Za prvé, nič také ako "neodôvovdnené" ceny neexistuje - cena je rozhodnutím obchodníka, za koľko ponúkne svoj tovar a "dôvodom" je maximalizácia zisku, či iný podnikateľský zámer.

Predstavme si štyri situácie:

Pán Chamtivý a pán Milý vlastnia dva obchody.

1. Pán Chamtivý vo vidine rozprávkového bohatstva zdvihne po zavedení eura ceny trojnásobne. Ľudia budú navštevovať obchod pána Milého a pán Chamtivý čoskoro skrachuje.

2. Obaja páni sa dohodnú a zdvihnú ceny naraz a rovnako. Ľudia začnú frflať, čo si všimne pán Pracovitý a založí obchod s pôvodnými cenami. Zvyšní dvaja páni čoskoro porušia svoj kartel, alebo skrachujú.

3. Páni Chamtivý a Milý majú veľkú moc a ovládajú miestne zdroje. Pán Pracovitý sa ale nevzdá a začne importovať lacnejší tovar zo zahraničia. Konkurencia škrípe zubami.

4. Páni Chamtivý a Milý majú dobré vzťahy s vládou, ktorá znemožní vstup konkurencie na trh. Páni si medlia ruky, pretože ich výrobky/služby sa nedajú dovážať. Ľudia po chvíli odmietnu platiť nekresťanskú cenu a obmedzia spotrebu a časť sa pokúsia nahradiť alternatívou. Pán Chamtivý, ktorý predtým predával milión rohlíkov po korune, predá len stotisíc trojkorunových rohlíkov. Pán Milý zníži cenu na 2,50 a predá pol milióna kusov. Pán Chamtivý ho bude čoskoro nasledovať a cenová vojna môže začať...

Napriek tomu je pravda, že ceny budú po zavedení eura výrazne rásť. Prečo? Rozdiely medzi nami a zvyškom Európy sú stále značné a čím viac sa otvárame a zapájame do európskeho hospodárskeho života (a prijatie eura je veľký krok), tým rýchlejšie sa priblížime západu. To je však nevyhnutná situácia, za ktorú euro nemôže.

Ale prečo vám mnohí obyvateľia eurozňony budú tvrdiť, že euro u nich zdvihlo ceny? Vnímanie cien obyvateľmi je značne skreslené frekvenciou nákupov. A faktom je, že ceny drobných (často kuopovaných) položiek narástli výraznejšie, čo ovplyvnilo vnímanie inflácie, pričom reálne čísla boli priaznivé.
Nič to nemení na fakte, že obchodníci sú pri tvorbe cien zameraní na iné faktory, a nie zavedenie eura. Ak budú chcieť zdvihnút ceny, tak ich zdvihnú, bez ohľadu na menu. Ale oživovanie tejto témy je dobré pre vládne preferencie...

12 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

euro môže dvihnut ceny ak ich nemame podobne eurozone,lebo zavedením tejto meny sa može ale aj nemusí urychlit ich približovanie k priemeru eurozony,obchodník nediktuje ceny,tie určuje vyrobna cena plus zisk jednotlivých subjektov,plus ponuka a dopyt,predsa obchodnik nedostava tovar zdarma,už trocha logikyneuškodí,ale vlada ohlupuje narod,lebo zdražovanie vinou chamtivých obchodníkov nehrozí,kedže je konkurenčne prostredie,skor tu funguje zderstvo od monopolných dodavatelov energi,vody,služieb spojených z byvanim,ale to ma tiež iné dovody a korene než zavedenie eura

Anonymný povedal(a)...

Krasne si nam to tu opisal s panmi chmtivym a poctivym a uplne presne akoby sme tu boli vsetci kokoti..... lenze prax bude ina uvidis sam a potom si spomen na svoj kokotsky clanok s panmi chamtivym a poctivym hahahaha....... asi vela necestujes vsak ? Zaoberas sa len takymito kravinami na nete mal by si to zmenit otvorit oci a pohnut svoju tlstu rit niekam do Eurozony.... caw

Oikos Nomos povedal(a)...

no, este by si mohol aj povedat, kde som spravil chybu :) popis mi mechanizmus ako euro dviha ceny...

Anonymný povedal(a)...

hlavna vec ze taky inteligent ako ty "anonymny" uz vie dopredu vsetko. Na Slovensku je to tak, ze clovek, ktory vlastne nic nevie dokaze reagovat na kazdu jednu temu bez toho, aby si nieco pred tym prestudoval a hned vie spravit zavery. Neuveritelne aki su ludia hlupi :( chcel by som vediet tvoj obor, ked sa do toho tak dobre vyznas

Anonymný povedal(a)...

moj znamy si kupoval oblek ... hladal na slovensku ... nasiel ... cena 14tis. SK ... isiel teda na nakup do rakuska ... ovela kvalitnejsi oblek od rovnakeho vyrobcu ... cena okolo 250 EUR ....

uvidime teda, kd ebudu ceny stupat a kde klesat ;-)

Anonymný povedal(a)...

1. Zvyšování cen v německu bylo dáno kurzem €/DM přibližně 3:2 teda skoro 1:1. Samozřejmě drobný tovar jako rohlíky a housky a potraviny vůbec toho byly ušetřeny, tam fungoval trh (mechanismus byl názorně popsán v článku varianty 1-3). Horší je to u zboží, které se nekupuje tak často, nebo u zboží, které lze označit za luxusní. Od několika němců jsem slyšel zkušenosti, že třeba boty, které stály 200 marek, po zavedení eura stály 200€. To myslym na slovensku nehrozí, kurz je dostatečně odlišný od 1:1 a rozdíl mezi 200Sk a 200€ je značný. Tak se tak může projevit maximálně zaokrouhlování, teda pokud by něco vycházelo na 2€84 tak by to mohlo být 2€85 nebo 2€99 (tzv. Baťovské ceny).
2. Cena je určena nabídkou a poptávkou (nikoli výrobními náklady, to je až sekundární). Teda na dokonale konkurenčním trhu. A teď si položme otázku je náš či slovenský trh dokonale konkurenční. Pokud ano, proběhne vše podle toho článku. Pokud ne, bude platit varianta 4 a já ještě nabídnu pátou.
Varianta 5: Pan Chytrý a pan Chamtivý založí kartel (dohodnou se na ceně). Lidem tedy nezbude nic jiného než na jejich cenu přistoupit, nebo se bez daného zboží obejít. Pročež pan Pracovitý začne prodávat zboží za nižší cenu. Protože ale vlastní malý krámek a né jako oni dva, bude mít návštěvu, která se mu pokusí "domluvit". A pokud toho nenechá, skončí na dně Orlíku (totiž na slovensku asi v Gabčíkovu).
3. Mechanismus jakým euro zdvihá ceny je stejný jako třeba ten který zdvihá ceny cukru díky dražší MHD v Praze (né fakt jsem se nezbláznil, tahle výmluva se v televizi objevila), a nebo zdražení rýže v ČR kvůli zvýšené poptávce v Bangladéši... Prostě je to sprostá výmluva a nic víc
4. Náklady spojené se zavedením eura platí obchodníci, ti je naúčtují ve svých cenách, to je jediná cesta jakou by mohlo dojít ke zdražení. (ale nakládání s hotovostí dosud také platíme v maržích obchodníků) No a protože jsme v tržním hospodářství tak se každý odchodník bude snažit stáhnout náklady na minimum (úměrně svému obratu), jinak zkrachuje.
5. Hodně štěstí s novou měnou, my si na ní jěstě pár let počkáme. (neoficiální nejzašší termín je rok 2019, tedy 100 výrocí měnové odluky od rakousko-uherska a nejbližší ještě loni byl 30.5.2010, ale tomu se už všichni jen smějeme)

Oikos Nomos povedal(a)...

samozrejme, moze sa stat, ale nema to nic spolocne s eurom. rovnako dobre sa mozu dohovorit aj dnes a zajtra zalozit kartel v korunach. jedine by sa dalo mozno prihliadnut k marketingovej otazke (teda zvysenie ceny pri zmene meny nie je az tak do oci bijuce ako korunove zvysenie ceny), ale nemyslim si, ze to prilis zavazi, hlavne dnes, ked su ludia pripraveni chytit prveho obchodnika z vyssou cenou pod krk :)
vdaka za prianie, ja osobne nie som uplne "zeravy" do eura (resp skor do celkovej europskej hospodarskej polititky), ale jednotna mena jednoha dna musela prist ...

Anonymný povedal(a)...

Trochu by som niečo dodal k tomu českému názoru (nič nemám proti čechom, nazval som tak ten názor preto, že tu písali už dvaja anonýmne). Ehm, neviem, či študujete ekonómiu, ale dokonalá konkurencia je len ekonomickou abstrakciou. Dokonalá konkurencia neexistuje. A čo sa týka kartelu, tak ten prísne sleduje Protimonopólny úrad. Ako dôkaz môžem uviesť pokutu proti dvom nemenovaným pivovarom na Slovensku, ktorí uzavreli kartel. Čo sa týka toho dna Gabčíkova, no neuveriteľne som sa na tom zasmial. Nie sme v stredoveku, prosím, zobuďte sa! Dovolím si uviesť alternatívu 6: Pán Milý, Chamtivý, ale i pán Pracovitý uzavreli tajný kartel a predávajú pečivo, ovocie a zeleninu neuveriteľne draho. Dopyt im klesá. Klesajú im tržby. Krachujú. Ale prečo? Ľudia si pestujú v záhradach vlastné ovocie a vlastnú zeleninu a naučili sa piecť si doma i pečivo.

Oikos Nomos povedal(a)...

abstrakcia - myslim, ze by sa dali este vytipovat segmenty,hoci ekonomicky minimalne vyznamne, kde dokonala konkurencia funguje (napr. predajcovia zeleniny na trhu...)
kartel tiez nie je nejaka extra zbran - je nebezpecny aj pre samotnych ucastnikov, pretoze je nevymahatelny, t.j nestabilny. kto prvy podrazi, moze ziskat vyhodu

Anonymný povedal(a)...

1. Taká situácia nenastane. Neurobí to len pán Chamtivý, ceny sa zdvihnú súčasne všade, vidinu rozprávkového bohatsva majú všetci.

2. Taká sitácia nenastane, pán Chamtivý ani pán Milý neskrachuje, rovnako ako v bode jedna. Pretoze kedysi Pán Chamtivý a pán Milý predávali tak pod ceny, že pán Pekár, pan Mliekár, pan Ovocie, pan Zelenina ale aj pan Masiar museli svoje obchody zavriet. A ak pan Pracovitý začne moc zarábať, urobia to znova. Ostatne, pan Milý aj pan Chamtivý už nakupujú okrem zahraničných aj takmer od všetkých domácich dovozcov na trhu (tí, ktorí sa nepridali, išli dolu vodou spolu s pánom Pekárom, Mliekárom atd..), a ak by dovozca chcel nejako zvýhodniť pana Pracovitého, tak mu možu odrieknuť nákup za dané ceny a pan Dovozca by mohol skončit ako ostatní kolegovia, ktorým to urobili. Ich obrovské zisky umožňuje aj dovoz zo zahraničia. Pán Pracovitý nemá toľko prostriedkov, aby kupoval v takom množstve ako pán Milý a pán Pracovitý a mal zľavy ako oni.

3. Ak pán pracovitý začne dovážať, pán Chamtivý aj pán Dobrý majú tak obrovský kapitál, že može predávať dokonca lacnejšie, ako predávajú pánovi Pracovitému, peňazí na pokrytie finančného nedostatku majú pán Milý a Chamtivý dosť. A ak by bol nejaký problém, možu ísť tak pod cenu tak dlho, dokial pan Pracovitý bude schopný stáť na nohách. Potom možu zdvíhať ceny ľubovoľne, zákazník už aj tak nemá inú možnosť, len ísť k pánovi Dobrému alebo pánovi Chamtivému.

4. Pán Chamtivý aj pán Milý má v súčasnosti toľko prostriedkov, že može ísť pod cenu kedykolvek, na veľmi dlho v porovnaní s konkurenciou. Ak by konkurencia toto ustála, sú dokonca schopní ísť na to aj z druhého konca, a ponúknuť dovozcovi pána Pracovitého vačšiu sumu za tovar, ako pán Pracovitý. Vláda je im v podstate ukradnutá. Antimonopolný úrad nemá žiadnu kontrolu, pretože ak si všimne pán Milý, že pán Chamtivý zdvihol ceny, zdvihne ceny aj bez komunikácie s ním. Alebo pán Chamtivý to robí rafinovanejším sposobom, týždeň do predu to začne oznamovať v médiach. Keď vstupoval cudzinec pán Milý a pán Chamtivý na náš trh, delil sa o predaj rožkov 1 milión ľudí medzi pánom Pekárom, pánom Mliekárom, pánom Ovocím, a pán Zeleninou, ale aj pánom Masiarom. Týchto 5 ľudí sa už zbavili, takže pán Chamtivý može predávať rožky dvakrát draho, a predá ich raz tolko aj keď pán Milý predáva lacnejšie. Pán Chamtvý predáva zasa lacnejšie televízory. V súčasnej situácii si konkurujú medzi sebou, obidvaja sú spokojní, kšefty idú ako hovado, pretože aj tie televízory tu predajú trikrát toľko. Nakoniec príde ešte aj pán Neskorý. Ten má ale tiež obrovský kapitál, s ním nemá cenu bojovať. Lepšie bude sa dohodnúť s pánom Neskorým, aby držal ceny relatívne na ich úrovni, a takto budú ziskoví všetci. Nakoniec je to jedno, pretože pán Tichý nakoniec vlastní akcie vačšiny spoločnosti pána Chamtivého, Milého aj Neskorého.

Toľko k popisovaným bodom.

"Vnímanie cien obyvateľmi je značne skreslené frekvenciou nákupov." Človeče kde žiješ? Keď povieš A, je dobré povedať aj B. Počul si o tom, že máme výplaty na úrovni EU, aby sme si mohli mať tak drahé ceny ako má EU? Ke´d sa chceme baviť v percentách, koľko percent z výplaty ide na stravu a služby v EU, a u nás?

"Rozdiely medzi nami a zvyškom Európy sú stále značné a čím viac sa otvárame a zapájame do európskeho hospodárskeho života (a prijatie eura je veľký krok), tým rýchlejšie sa priblížime západu"

Kedy sa prosímťa moja výplata priblíži EU? Za 20 rokov bude na terajšej úrovni EU? A za 20 rokov bude v EU priemerný plat 80 ticíc euro? Inak percentá z grafu sú na oblbnutie ľudí, tie si možeš vieš kam strčiť, hovoria asi len toľko, že chvíľu sa krivka pohybuje hore a chvíľu dole. Nevypovedá to nič o realnych výplatách.

Anonymný povedal(a)...

GrandVoyage, pise anonym zo 16:59
Este doplnim aj pre teba. Keby bolo keby, boli by sme v neby. Keby to bolo take jednoduche, vsetci by pestovali zeleninu doma na zahradkach, a ceny by nebolit ak ake su, nemyslis? Kam sa podel tvoj protimonopolny urad, ked u nas padali male obchody kvoli hypermarketom ako hrusky? Kam sa podel, ked si primatori zakladaju "firmy pre potreby mesta" a "zarabaju" peniaze znasich dani? Kam sa podel urad v pripade verejnych sutazi ci uz v ramci obce, alebo vyhlasovanych vladou? Kam sa podeli urady, ked sa sem nas.ali cinania, ktori sa zasluzili o znicenie ekonomiky?Desiatky pripadov od vlady, a priklady ako skvelo si plni antimonopolny urad svoju pracu, uz akosi prehliadas?

Oikos Nomos povedal(a)...

no pekne dlhe, vidim, ze si si dal zalezat :)
vo vsetkych bodoch si ale pouzil "idu pod cenu" - a prave o tom to je. a ked tu cenu po zniceni konkurencie opat zdvihnu, konkurenca opat povstane (pokial ju neobmedzia nejakymi zakonnymi pakami)
"Vnímanie cien obyvateľmi je značne skreslené frekvenciou nákupov." za tym si stojim, vyska ani rozdelenie platov nemaju na tento predpoklad vplyv, proste rozky kupujes 1000x castejsie ako televizor a ponozky 25000x castejsie ako dom, takze je logicke ze prave rast drobnych poloziek najviac zasahuje inflacne vnimanie.
platy sa razantne priblizuju EU, uz roky sa pohybujem medzi SR, CR a rakuskom a to co bolo pred rokmi je neporovnatelne s tym, co je dnes. priemerna mzda sa pomaly blizi k 5eu, to bola pred 4-5 rokmi snova hodnota
K poslednemu komentaru "ked u nas padali male obchody kvoli hypermarketom ako hrusky?" krasny priklad, ze ani takmer monopolne postavenie neznamena zvysovanie cien - hypermarkety maju ceny o mnoho nizsie ako male kramiky.
A cinanom vdacime za to, ze si mozme nakupovat kramy od vymyslu sveta za par supov. Nie je to ich problem, ze sa sem nas.ali. nechces, nekupuj made in china (da sa to, dokonca aj v oblasti textilu) akurat za to das 5x viac ako tvoj sused...