16. 5. 2008

Právo stredovekého Islandu

V knihe Davida Friedmana The Machinery of Freedom sa nachádza zaujímavá stať o vynucovaní práva na stredovekom Islande (česky na Terra Libera).
Stredoveký Island bol až do pripojenia k Nórskemu kráľovstvu bez centrálneho vládcu. Vedúce postavenie mali náčelníci, ktorí sa nimi stali na základe špeciálneho práva, Godordu, ktorý bolo možné jednoducho predať. Nebol feudálom, poddaní sa k nemu pridávali podľa uváženia.

Samotný právny proces prebiehal nasledovne. V prípade, že prišlo k nezhode medzi obyvateľmi, jeden z nich požiadal svojho náčelníka o pomoc. Rozhodoval zbor 36 sudcov/porotcov, ktorých volili náčelníci. Predsedom bol vykladač práva, volený na tri roky, ktorý bol fakticky jediný "štátny zamestnanec." Jeho úlohou bolo pamätať si právny kódex, poskytovať právne rady a raz za tri roky predniesť kódex na zhromáždení ľudu - Althingu. Ak nejaký zákon vynechal a nikto nič nenamietal, tento zákon bol považovaný za neplatný a vyradený z kódexu. Právo sa tak samo čistilo.
Najzaujímavejšia je exekutívna časť islandského práva. Páchateľ po odsúdení dostal jediný trest - stal sa vyhnancom, teda mohol byť beztrestne zabitý a jeho majetok zabratý. Ďalší vývoj závisel na dohode - páchateľ sa mohol z trestu vykúpiť. Za vraždu zaplatil wergeld - ľudské zlato. Inak sa stal cieľom krvnej pomsty. Ak obeť/príbuzní neboli dostatočne mocní, mohli požiadať kohokoľvek o pomoc, prípadne sľúbiť časť odškodného (koristi) či vernosť náčelníkovi.

Právo Islandu bolo tým pádom čisto občianske a približovalo sa dnešným víziám anarchokapitalizmu. Určite je možné nájsť na ňom chyby, ale aj tak stojí za porovnanie s dňešným právnym systémom.




David Friedman vyučuje právo a ekonómiu na Santa Clara University, School of Law. Ďalšie jeho texty je možné nájsť tu:
Friedman
Friedman2
Friedman3

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Zaujimavy kus Islandskej historie,vylety do nej su pre nas v mnohom aj poučne