25. 5. 2008

Koľko korún za euro?

Ako sa približuje deň, keď sa slovenská koruna stane spomienkou a nahradí je euro, silnejú diskusie o konverznom kurze. Všeobecne sa stretá názor "čím nižší kurz, tým bohatší budeme" s názorom "vysoký kurz poškodí exportérov, na ktorých je naše hospodárstvo postavené."
Treba si však uvedomiť, že táto otázka je z dlhodobého hľadiska bezpredmetná a je skôr politickým nástrojom ako ekonomickým.
Trh platí za reálne veličiny, ktoré si ohodnotí sám, bez ohľadu na administratívne stanovený kurz. Pokiaľ rastie produktivita pracovníka, porastie aj jeho plat, bez ohľadu na to, či bude v korunách, alebo v eurách. Bežný účet platobnej bilancie je približne vyrovnaný, takže či už kurz bude výhodnejší pre importérov, alebo exportérov, z celospoločenského hladiska bude efekt žiadny. Eurozóne sa budeme približovať cenami produkcie aj pracovnej sily naďalej až po hranicu, ktorá je určená konkurencie schopnosťou našich výrobkov a produktivitou pracovníkov. Otázka konverzného kurzu je len o tom, či tento trend bude v čase vyhladený, alebo sa tam objaví v decembri mierny "zub."
Jednoducho - ak bude stonovený slabší kurz, povedzme 38sk/1eu, po 1.1.2009 budú ceny a platy rýchlo rásť, až kým nedosiahnu reálnu úroveň, ak by bol stanovený nezmyselne vysoký kurz, napríklad 20sk/1eu, ceny aj platy sa skokovo stanú privysokými a zamrznú (pri takto extrémne nereálnom kurze by hrozila aj recesia). Jediný správny kurz je ten trhový.
Objavujú sa obavy z menových špekulácii, ale treba si uvedomiť, že v tomto prípade nemôže ísť o klasickú špekuláciu - investori síce slupujú koruny, ale miesto toho, aby ich potom vrhli späť na trh, proste ich za výhodnejší (?) kurz vymenia s centrálnou bankou za eurá a vtedy už bezcenné koruny skočia v kotli...

2 komentáre:

Lev bez hrivy povedal(a)...

Fajn, ale co sa stane s inflaciou, ked kurz bude prehnane nizky, napr. 38 Sk/EUR? To zvysovanie platov a cien na europsku uroven sa nam zapocita proti kriteriam, ktore treba stale dodrziavat? Keby sme mali kurz privysoky, za nizku inflaciu nas nikto popotahovat nebude...

Oikos Nomos povedal(a)...

ano, s tym suhlasim, ale zaroven treba povedat ze velmi vysoky kurz je rovnako zly ako nizky, nikto nas potahovat nebude, ale vysoke platy za rovnaky kus prace nikto platit tiez nebude :)
ale take extremy ako 38 hadam nehrozia