25. 4. 2008

Inflácia v Prison Breaku

Tak ako milióny iných ma opantal seriál Prison Break, krásny spôsob na týždenné zabitie slabej hodinky. Spomínam ho tu, pretože v jendom z posledných dieľov došlo k udalosti, nad ktorou mi nedalo sa ekonomicky nezamyslieť.


Konkrétne ide o situáciu, keď T-Bag (pre tých, čo nesledujú, jeden z Hnusných Hnusákov) získal vo väzení značný balík dolárov a vzápätí ho rozdal spoluväzňom, aby si zvýšil prestíž a upevnil svoju pozíciu kápa. Väzni sa natešene vrhali na poletujúce doláre, ktoré T-Bag rozhadzoval na dvore. Čo to spravilo s hospodárstvom väznice?

Uvažujme takéto podmienky - väzenie je od okolného sveta uzavreté, objavujú sa tam iba prídely jedla, ktoré ovládajú určití väzni (teda môzeme to brať, ako by ho pestovali) ostatní väzni ponúkajú svoje výrobky a služby- kadejaké nože, jedlá, tetovanie, kaderníctvo, či prostitúciu. Objem dolárov je konštantný, len čas od času sa rozšíri o nepatrné množstvo od nováčikov, tým sa však aj zvýši počet obyvateľov a pomer na hlavu ostane +- rovnaký.
Rozhodenie peňazí má v tomto prípade dva efekty - prerozdeľovací a samozrejme inflačný. Inflácia je vzhľadom k obmedzeným zdrojom ako surovinovým, tak ľudským, zrejmá. Prerozdeľovací efekt závisí od toho, kto koľko nachytal. Ak predpokladáme, že v base kolovalo 10000$ a T-Bag rozhodil ďalších 50000 $, cenová hladina sa zodvihla o 500%. Kto vlastnil 100$ a chytil ďalších 100$, má reálne len tretinu toho čo mal predtým, takže ak si chcel väzeň uchovať svoje bohatstvo, musel nachytať 5-násobok sumy, čo mal dovtedy, čo sa určite mnhým nepodarilo a po čase zistia, že prevolávanie slávy T-Bagovi bolo predčasné.

Rozšírme predpoklady o zahraničný obchod - teda predpokladajme, že väzni majú neobmedzenú pokútnu možnosť kontaktovať priekupníkov z vonku, ktorí im ponúkajú ľubovolný tovar a sľužby za svoje ceny. V tomto prípade je efekt T-Bagovho rozhodenia peňazí pozitívnejší. Ponuka produktov už nebude obmedzená a väzni budú spotrebu v prípade rastúcich cien väzeňských výrobkov subtituovať produktami z vonka. Záverečné ustálenie závisí od dvoch faktorov - aký je pomer cien domácich a "dovozových" produktov a aká je preferencia likvidity väzňov. Predpokladáme totíž, že časť produkcie nemôže byť ďalej obchodovaná (služby) a v prípade nadmerného využívania "vonkajších" služieb budú peniaze z väzenia unikať. Inflácia môže byť teoreticky nulová, pretože dolár bude niečo ako zlatý štandart - napr. za 10$ vždy dostanete kuchynský nôž od priekupníka (predpokladáme, že priekupníci predstavujú dokonalý trh a ponúkajú stále za jednotnú cenu a zároveň, že ceny priekupníkov a domáce ceny boli pred rozhodením rovnaké). V prípade, že bude dochádzať k úniku dolárov z väzenia, dôjde pravdepodobne naopak k deflácii a cenová hladina v base poklesne, až prestane byť výhodné kontaktovať priekupníka...

Ďakujem, že ste dočítali až sem a v prípade, že moj myšlienkový konštrukt je chybný, budem veľmi rád ak ma v diskusii opravíte...

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Len taká otázočka... Neučila ťa náhodou na škole docentka Zentková? =)

Oikos Nomos povedal(a)...

nie, preco, mame podobny vyklad? :)

Anonymný povedal(a)...

noooooooooooooo... ...hej =) Ona bola na ekonomiku kapacita, bola prísna ale zato naučila. Mimochodom zaujímavý príspevok, v celku si myslím že tretiu sériu "Prisonu" páni nedomysleli do konca, skrátka akosi odflákli =) Som zvedavý čo nám ponúknu ďalej..