29. 4. 2008

Alternatívne palivá - olej z fritézy, alebo stlačený vzduch?

Stúpajúce ceny ropy zákonite tlačia spotrebiteľov hľadať náhradné riešenie a oklamať úzke hrdlo ekonomiky. Popri pomerne známych a diskutovaných palivách ako bionafta alebo hybridných riešeniach sa objavujú aj ďalšie, nie až tak prezentované cesty.



Rastlinný olej
...nie je bionafta (t.j. zmes nafty a metylesteru repkového oleja), ale klasický kuchynský olej,čerstvý, alebo dokonca aj použitý. Väčšina naftových motorov si s ním po pomerne jednoduchej úprave dokáže hravo poradiť. Motor síce dokáže fungovať aj bez úpravy, ale vďaka vyššej viskozite rastlinného oleja a polymerizácie motorového oleja je to spoľahlivá cesta k jeho likvidácii. Zákon ho definuje ako palivo, ak sa tak užíva, ale zatiaľ je oslobodený od spotrebnej dane (a prípadná kontrola by bola asi značne náročná, napriek typickému zápachu výfukových plynov). Na čerpaciu stanicu sa môže zmeniť každý hypermarket.

Stlačený vzduch

Pomerne odvážny nápad, ešte stále v plienkach, ale vykazujúci zaujímavé
výsledky. Princíp je prekvapujúco podobný normálnemu spaľovaciemu motoru. Do priestoru válca sa privedie stlačený vzduch, ktorý získa vysokú teplotu. Do neho sa vstrekne chladný vzduch čo spôsobí silné rozpínanie a stlačí piest dole. Výskum má tradíciu najmä vo Francúzsku, ale o slovo sa hlási aj neustále silnejúca indická Tata a po aute na stlačený vzduch poškuľuje aj Fiat. Koncepčne sa jedná výhradne o mestské minivozy, vzhľadom na obmedzený dojazd - okolo 200km pri rýchlostiach do 80km/h, odmenou sú nízke prevádzkové náklady (nádrže sú napĺňané elektrickými kompresormi - šanca využitia nočného prúdu?) a oveľa vyššia účinnosť motora oproti spaľovaciemu.

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Jste si jisti tim principem pohonu auta na stlaceny vzduch ? Kde by se v procesu expanze stlaceneho plynu vzala vysoka teplota ?

Vysoka teplota vznika pri kompresi, tedy v nasem pripade napr. v noci pri doplnovani stlaceneho vzduchu do nadrzi. Pak ale stlaceny plyn vychladne na teplotu okoli a pri expanzi naopak odebira okoli teplo, takze vysledkem je naopak prudke ochlazeni, nikli zahrati.

Docela rad bych nekdy videl prakticke testy, provedene nejakou nezavislou organizaci. Ono totiz to mnozstvi energie, ulozene v cca 100 litrech vzduchu o tlaku 300 bar neni nijak zavratne.

rollfree

Oikos Nomos povedal(a)...

do fyziky plynov moc nevidim, ale mozem citovat
"Jak tento malý zázrak funguje?
Nejedná se o úplnou novinku, podobný princip pohonu se používal již začátkem 20. století v tramvajích ve francouzských městech Nantes a La Rochelle. Ke konstrukci motoru, který by mohl pohánět auta, však vedla cesta dalšími osmi lety vývoje a čtyřiceti novými patenty.
A jak motor funguje? Na spodku auta jsou tři dlouhé trubice vyrobené z odolného plastu a vyztužené uhlíkovými vlákny. Obsahují 90 m3 vzduchu stlačeného na 300 atmosfér (1 atmosféra je asi 100 kPa), což je 150krát větší tlak, než je v pneumatikách. Tyto nádrže jsou tedy zdrojem „paliva“.
V motoru CAT najdete dva písty, každý o objemu 566 cm3. V první fázi (komprese) motor vlastní silou stlačí vzduch nasátý z okolí na 20 atmosfér. Stlačení plynu způsobí ohřátí vzduchu na 400 °C. Nastupuje fáze vstřikování stlačeného vzduchu z nádrží: ve chvíli, kdy se píst zastaví, se do komory prudce dostává vzduch o vnější teplotě – ochlazení způsobí prudký vzrůst tlaku. Nastává fáze expanze, tlak pohybuje pístem a ten roztáčí klikovou hřídel. Vycházející vzduch se kvůli prudkému zvýšení objemu ochladí. Ve fázi komprese jsou velmi důležité přídavné ojnice (viz rámeček), které na konci první fáze udrží konstantní objem komory na dost dlouhou dobu." http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2005052028

čkoliv je množství energie ukryté ve stlačeném vzduchu relativně malé, podařilo se francouzskému vynálezci a konstruktéru automobilových motorů ing. Guy Négre sestrojit pístový motor vhodný do automobilu, který tuto energii dokáže velmi efektivně přeměnit na energii mechanickou. Spojením tohoto motoru se standardními nádržemi na stlačený vzduch a speciálně pro tyto účely navrženou karosérií, převody apod. vznikl zcela nový typ vozu.
http://magazin.auto.cz/tema/auto-na-vzduch-je-to-budoucnost-automobilu.html

Igor povedal(a)...

Ten co toto napisal musel byt z fyziky dobry tulpas. Vetou "ochlazeni způsobí prudký vzrůst tlaku" to dokonale zaklincoval. Bud to je na chuja preklad od nejakeho brigadnika novinara, alebo kacenka. Typujem skor to prve, nakolko som o tychto autach pocul. Inak mimochodom nechcel by som aby mi taka nadrz z 30MPa stlacenym vzduchom buchla pod sedadlom. Bolo by to ako vybuch takej mensej bomby. :))

Oikos Nomos povedal(a)...

no skusim sa informovat .)

Anonymný povedal(a)...

ochladenie spôsobí prudký nárast tlaku??? aha... no tak radím pánovi čo to pśsal aby strčil nafúkany balónik do mrazáku či mu vňom narastie tlak a teda praskne... podľa mňa stane sa presný opak jak nás na základnej škole učili tak plyn sa rozpína pri teple :) ako všetko ostatne.
inak sa mi to vidí celkom reálne toto použiť. Problém je v jedinej veci. Nikdy to nebude. prečo? Ľudia na vysokých miestach si zvykli za palivo poberať peniaze.. je to biznis.. celé štáty majú na tom biznise postavenú ekonomiku.
Navyše podľa mojho názoru už dávno existujú možnosti. Iné veci jak ropa, plyny a pod. Lenže keby mame všetci palivo do aut zadarmo, elektriku zo solárnych mašiniek na strechách domov, a plne funkčne výrobky ktoré sa nekazia každý mesiac... z čoho by žila "moc" v našom "spravodlivom svete" ?
to má niekto vážne pocit že dnes typek vymyslí žiarovku a zajtra už budu mesta svietiť? Projekty za miliardy asi nebudu vynachádzať o tri kone výkonnejšie motory.
Dúfam že sa dožijeme alternatívneho paliva ktoré je možno na svete dlhšie ako niektorý z nás.

Oikos Nomos povedal(a)...

enrgia zadarmo je sen, ktory nebude asi dlho (nikdy?) splneny. ani slnecna energia nie je zadarmo, solarny panel nieco stoji - ved nie je problem kupit si ho, kupit ai mozes aj to auto na vzduch, aj elektromobil, aj hybrida, ale - vzdy je tam nejake ale, preco su spalovacie motory vyhodnejsie. o par desatroci pride ich koniec, ale ani nasledujuca energia nebude zadarmo.
ale podstatne je, ze energia je ovela dostupnejsia ako kedysi - elektrina, teplo, ropa je v relativnom porovnani stale lacnejsia...

s tym rozpinanim plynu - tam je asi podstatne nie ze sa ochladi ten povodny vzduch co bol vo valci, ale ohreje sa ten vstreknuty (studeny), ktory sa prudko zacne rozpinat