27. 1. 2009

Ochrana vkladov - začalo to v Československu

.


Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.sk
Najväčšia banková búrka už síce prehrmela, ale iste si pamätáme, ako politici okamžite začali dvíhať záruky na bankové vklady.

Zaujímavé pritom je, že to bola práve ČSR, ktorá ako prvá zaviedla ochranu vkladov. V roku 1924 predstavila zákon 239/124 Zb., v ktorom sa okrem iného vraví:

(1) Vyžaduje-li toho nevyhnutelný veřejný zájem, zejména aby byly chráněny zájmy nuzných vkladatelů neb aby zabráněno bylo zastavení provozování důležitých průmyslových podniků s četnými zaměstnanci, může ministr financí se souhlasem vlády převzíti podpůrnou záruku státní za některé prostředky svěřené bance, u které došlo k opatření podle čl. XXXVIII, odst. 1. neb 2., a to buď dočasně aneb až do splnění těchto závazků neb jinakého jejich plného zajištění, pokud by k úhradě takových závazků nestačilo jmění banky; tato záruka může býti zejména převzata za závazky vzniklé z úvěrů, jež bance byly poskytnuty veřejnými ústavy. Oprávnění vlády přejímati takové záruky zanikne dnem 31. prosince 1932. O výši převzatých záruk podá vláda do 30. června 1933 zprávu Národnímu shromáždění.
Poistenie vkladov nebola neznáma vec, praktizovali ju viaceré súkromné spoločnosti vo svete a na rôznych úrovniach aj niekoľko štátov USA, toto však bola prvá vládna garancia bankových vkladov vkladov s celoplšným dopadom na svete. Jej cieľom bolo zdvihnúť dôveryhodnosť bánk mladej republiky.


Zmysel ochrany vkladov je viac ako diskutabilný, na jednej strane stojí ochtrana pred runmi na banku a bankový systém, ktoré môže byť vyvolané len masovou panikou a dokážu ohroziť aj tú najzdravšiu banku, na druhej strane podporuje nevšímavé správanie sporiteľov a umožňuje prežitie podpriemerných bánk, prenáša zodpovednosť na daňových poplatníkov a sám osebe je tak trochu ilúziou - run na celý bankový systém dokáže ustáť máloktorý štátny rozpočet.

Tak či onak, môžeme si pripísať nejaké to ekonomické prvenstvo...

Žiadne komentáre: