8. 6. 2009

Piráti idú do parlamentu

.

Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.skNečakaný výsledok eurovolieb zaznamenali vo Švédsku. Okrem stálíc ako sociálni demokrati alebo konzervatívna Moderaterna sa do europarlamentu so ziskom 7.1% dostane aj Piratpartiet, ktorú budú reprezentovať pravdepodobne až dvaja zástupcovia (z celkových 18 švédskych poslancov). Pri 43% účasti to znamená asi 200 000 hlasov (v parlamentných voľbách 2006 dostali necelých 35000).

Strana vznikla v januári 2006 s jasným programom - postaviť sa proti spoločnostiam vydobíjajúcim ochranu autorských práv a za legalizáciu zdielania súborov pre osobné použitie.

Predseda Rick Falkvinge pre TorrentFreak povedal: “Cítime, že vietor zavial do našich plachiet. Videli sme predvolebné prieskumy. Ale stáť dnes tu a sledovať obrazovky s volebnými výsledkami...Čo chcete aby som povedal? Nepoviem nič..."

Prudký nárast popularity strana zaznamenala po nedávnom rozsudku nad tvorcami The Pirate Bay. Počet ich členov sa behom krátkej chvíle strojnásobil na skoro 50 000. Program strany mimo otázok autorských práv je vcelku otázny, ale dvojka poslancov strany ktorú reprezentuje pirátska symbolika bude určite spestrením EP. A hádam sa konečne začnú aj oficiálne diskutovať doteraz nedoktnuteľné dogmy...


V Stockholme prirodzene oslavujú stovky členov a priaznivcov...

edit: nakoniec je to predsa len jedno kreslo...

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Já volil Suverenitu. A kdyz že tam nedostala Jana Bopbošíková, budu koukat alespoň na práci těchto dvou. Od ostatních ani vicemeně nic nečekám.

Choronzon

Oikos Nomos povedal(a)...

nakoniec iba jeden

Absik povedal(a)...

Ja som volil v Nemecku "Piraten" takisto, tu vsak kreslo neziskali :-/