3. 6. 2008

Optimálna menová oblasť

Tento termín zadefinoval v roku 1961 Robert Mundell, neskorší nositeľ nobelovej ceny za ekonómiu (1999).
Pojednáva o podmienkach, za akých je vhodné vzdať sa národnej meny a vytvoriť menovú oblasť (nemusí sa jednať len o jednotnú menu, môže ísť aj o neodvolateľnú fixáciu kurzov). V prípade, že krajinu s národnou menou postihne asymetrický šok, vyrovná za s okolím zmenou kurzu. Posilnenie kurzu nahradí infláciu a oslabenie môže predísť nezamestnanosti. V prípade, že má štát má spoločnú menu, tento obranný mechanizmus stráca.
Menová únia má samozrejme svoje výhody: eliminácia kurzového rizika, posilnenie funkcie meny ako účtovnej jednotky, zníženie transakčných nákladov, eliminácia nákladov na konverziu, odstránenie špekulatívnych útokov, zníženie volatility cien...

Aké sú ale podmienky na úspešné fungovanie?

Predovšetkým je to voľný pohyb kapitálu, pracovníkov, flexibilita cien, diverzifikácia výroby. Významným prvkom sú fiškálne transfery, ktoré by mali vyrovnávať rozdiely, vznikajúce zväčša kvôli nedokonalej flexibilite (ktorá nemôže byť prakticky nikdy stopercentná).
Minulé storočie zažilo niekoľko menových únií relatívne krátkeho trvania – Librový blok, Frankový blok, Latinská peňažná únia a Severská únia.

Za (takmer ideálnu) menovú úniu môžeme považovať napríklad USA (hoci existujú námietky, že by boli výhodnejšie dve meny - pre východnú a pre západnú časť). Naopak, určitým príkladom neúspešnej menovej únie môže byť kčs (najmä) v rokoch 1989-1993, ktorá výrazne neprospievala Slovensku, alebo Marka po zjednotení Nemecka, ktorá bola jednou z príčin zaostávania východnej časti.

Tým sa dostávame k jadru - je EMU ideálna menová oblasť? Názory sa tradične líšia. Poukazuje sa na nedostatočný pohyb pracovných síl a fiškálne transfery (ktoré sú politicky ťažko priechodné), na druhej strane popri spomínaných výhodách, dobrej kapitálovej flexibilite a produkčnej diverzifikácii sa spomína hypotéza endogenity, tvrdiaca, že samotná účasť v menovej oblasti urýchluje vytváranie optimálnych atribútov.
Otázne je, či desať rokov fungovania európskej menovej únie je dostatočný dôkaz...

Žiadne komentáre: