6. 5. 2009

Relativita chudoby, alebo "Prečo Stalin zakázal ľavicový film?"

.
Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.sk
John Steinbeck napísal svoju knihu "Grapes of Wrath" v roku 1939 a už o rok sa dočkala filmovej adaptácie v réžii Johna Forda v hlavnej úlohe s Henrym Fondom. Príbeh rodiny "Okies", ktorá tak ako tisíce iných stratila pôdu a vybrala sa hľadať šťastie do Kalifornie v Veľkej Depresie dojal milióny divákov. Zúfalý boj o prežitie v utečeneckých táboroch, šikana zo strany polície a najmä neľutostní vykorisťovatelia v podobe statkárov a obchodníkov z tohoto filmu urobili ideálny vývozný artikel do Sovietskeho Zväzu. Avšak po nejakom čase bol tento film v ZSSR zakázaný.

Prečo? Pretože diváci sa začali pýtať - Ako je možné, že aj tí úplne najchudobnejší Američania si môžu dovoliť auto, zatiaľ čo u nás je to nedosiahnuteľný sen? Na toto súdruhovia nedokázali odpovedať a tak film radšej stiahli.

Či už je to pravda alebo len veselá historka sa nedozvieme. Podstatou ale je, že s termínom "chudoba" sa operuje veľmi benevoletne. Murdoc online pred časom napísal krátky zoznam faktov o americkej chudobe (definovanej podľa Census Bureau), založený na rôznych vládnych reportoch:

  • 43% chudobných domácností vlastní dom. Priemerne má 3 izby, 1,5 kúpelne a garáž. (i keď hypotekárna kríza mohla toto číslo pomeniť...)
  • 80% má klimatizáciu
  • len 6% domácností je preľudnených. Vo viac ako dvoch tretinách pripadajú na jednu osobu dve izby.
  • Priemerný chudobný Američan má viac oriestoru ako priemerný obyvateľ európskych veľkomiest
  • tri štvrtiny vlastnia auto, 31% vlastní dve a viac
  • 97% domácností má televízor, viac než polovica má dva a viac prijímačov
  • 78% vlastní video/DVD prehrávač, 62% káblovku/satelit
  • 89% domácností má mikrovlnku, viac ako tretina umývačku riadu
  • Tento článoček nemá vyznieť ako ťaženie proti podpore chudobných. Práve naopak - vďaka obrovskému percentu "chudoby" sociálny štát často zabudne práve na tých, ktorí skutočne chudobní sú. A niekedy zabúdame aj my sami, že na tom na Zemi nie sme práve najhoršie...

    3 komentáre:

    braque povedal(a)...

    Trochu si oprav ten preklad, kedze dost meni kontext:
    The following are facts about persons defined as “poor” by the Census Bureau, taken from various government reports:

    Chudobni podla definicie Census Bureau.
    Fakty z roznych vladnych sprav.

    Oikos Nomos povedal(a)...

    vdaka, opravene

    Haniczka povedal(a)...

    No je proste chudoba a chudoba:-)) Zalezi na tom, k cemu se vztahuje. Vedle B.Gatese je i Havlova s Lucernou chuda jak kostelni mys:-)))