20. 5. 2009

Inside North Korea

Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.sk
Severná Kórea. Najtajomnejšia krajina našej doby. Krajina, kde najvyšší predstaviteľ nosí dvadsať rokov jednu šušťáčku, ale nikto sa nesmeje. Najväčší koncetrák histórie. Mordor, z ktorého dostať fotku či dokonca viedozáber je zázrak.

A predsa, National Geographic dokázal stvoriť tento dokument, z ktorého chvíľami padá sánka. Podarilo sa im to vďaka humanitárnej akcii zdravotníckej skupiny, ktorá prišla do Sev. Kórei symbolicky zoperovať 1000 šedých zákalov za 10 dní ku ktorej sa pripojili ako dokumentaristi. Rutinná operácia, ktorá zaberie 20 minút v lokálnej anestézii, pre Kórejcov nedosiahnuteľná. Avšak zdrcujúca chudoba (infúzie v starých pivových fľašiach..) nie je to najšokujúcejšie, tú môžeme vidieť aj v afrike či inde v Ázii. Najotrasnejšie sú jedny z posledných záberov, keď stovky slepcov opäť uvidia denné svetlo...a v slzách padnú na kolená pred obrazom Veľkého Pajáca (ktorého syn utiekol s falošným pasom do Japonska, aby navštívil Disneyland).

Toto už nie je povinné prevolávanie slávy KSČ, pri ktorom sa vačšina uškŕňala do rukáva - toto je realita. Dostali ich. Tým ľuďom sa stalo to, čo Winstonovi Smithovi v závere 1984ky - uverili. Uverili vo Veľkého Brata.

Nie chudoba a hospodárska stagnácia je hlavným problémom komunizmu, ale totálny rozvrat ľudskej individuality...













8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

severná kórea prebýva cez mentalitu ľudí aj na svk;
konformita ľudí umožnila spolupodielanie sa na holokauste, umožnila socializmus;
dnes sa deje to, že tu máme väčšinu ľudí, ktorí bezdôvodne niekomu niečo dávajú bez protihodnoty-čo by nebolo zlé- ak by dávali zo iba svojho- ale viac na to doplácajú iní, pričom o tom ani nevedia

jakub povedal(a)...

neviem, dakovanie pacientov vodcovi za obnovenie zraku bolo sice nechutne, ale nebol to presvedcivy dokaz o totalnom zmagoreni ludu: ako inak sa mali zachovat v pritomnosti desiatok funkcionarov ktori mozu kohokolvek deportovat do koncentraku? samozrejme teatralnym velebenim vodcu. co si ale myslia v skutocnosti, to sa nat. geogr. nepodarilo zistit. navyse bola ich vdaka v podstate opravnena.v stave ked je tato operacia ludu nedostupna dostala skupinka ludi vybranych Kimom moznost znovu vidiet. Kto ma zasluhu na tom ze vidia? predsa Kim. keby ich nevybral nic by nemali. samozrejme, ze keby tam kim nebol tak by tu operaciu mohol postupit kazdy, ale toto si vacsina ludi na svete dokopy v hlave neda: nie v amerike, a toboz nie v severnej korei. vid napriklad kauzality monetarna expanzia-inflacia, minimalna mzda-nezamestnanost a tisice dalsich prikladov.

Oikos Nomos povedal(a)...

iste, divadlo a realitu je niekedy tazke odlisit, ale vzhladom k tomu, ze som videl/cital o seevrnej korei toho dost dovolim si tvrdit ze zmagorena je tam uz velka cast obyvatelstva (aj na zaklade rozhovorov s utecencami)
ale vzhladom k tomu ze stale z tadial skusaju utiect tisice ludi (vratane elitnych pohraniciarov), dalsie tisice su uvaznene da sa predpokladat ze este dake zdrave jadro tam je...

Anonymný povedal(a)...

A čo bude, keď milovaný vodca zomrie? Bože môj, čo nás to len čaká?

Oikos Nomos povedal(a)...

heh, povrava sa ze kim je uz po smrti a zastupuje ho dvojnik. nedivil by som sa moc keby to takto vyriesili a vodca zil 200 rokov :))

Lupask povedal(a)...

Tie videa uz stiahli --da sa to niekde inde zohnat?

Oikos Nomos povedal(a)...

ajaj, no toto mi spravili? zda sa ze "autorske prava" zas zauradovali

ako nahradu skus toto
welcome to north korea, podobne, i ked trocha slabsie...

Oikos Nomos povedal(a)...

inak pri troche snahy sa da najst torrent