15. 4. 2009

SASkin "odvodový bonus" - konečne niečo nové...

.
Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.sk
Ak nerátame zmeny krátko po revolúcii, najväčšiu daňovú reformu Slovensko zažilo za druhej Dzurindovej vlády. Tá je notoricky známa - zavedenie rovnej dane (ktorá v prípade dane z príjmu zrovna moc rovná nie je), prekopanie daňových zákonov a značná popularita a chváladoma i v zahraničí.

Lenže - jednalo sa skôr o generálku starého žiguláka, než o kúpu nového bavoráku. Systematické chyby ostali. Niektoré sa zmenšili a ustúpili do pozadia, niektoré sa zhoršili, ale samotný princíp slovenského (európskeho) daňového systému neumožňuje ich odstránenie.

Týmito problémami sú najmä:

- nízka motivácia pracovať u menej príjmových skupín. Nie je to spôsobené ich lenivosťou, ale extrémnym marginálnym zdanením. Akékoľvek zvýšenie mzdy znamená prudké zníženie vyplácaných dávok. Táto forma zdanenia dodatočnej mzdy dosahuje desiatky percent, pri skokovo stanovených dávkach môže predstavovať aj viac ako 100%. V takom systéme je racionálne nepracovať, prípadne nesnažiť sa zvýšiť svoj príjem zo mzdy.

- zásluhovosť. Toto môže znieť od pravice šokujúco, ale má to svoju logiku. Súčasný systém odvodov obsahuje zásluhovosť - kto zarába viac, dostane väčší dôchodok, podporu, nemocenské...Čo je na tom zlé? Nič, až na to, že to nemá robiť štát. Aký zmysel má vybrať peniaze, len časť z nich prerozdeliť a zvyšok vrátiť zase tým istým? Je rozumnejšie zásluhovú časť nechať priamo zamestnancovi, nie ju prehnať tunelom štátnej byrokracie a až potom vrátiť nasäť.

-vysoké zaťaženie. Súvisí so zásluhovosťou. Zamestnávateľa nezaujíma, že štát nám časť odvodov vráti. On vidí len svoje náklady na zamestnanca, ktoré sú vysoké. (No a keď to tvrdí už aj Sergej Kozlík tak to ozaj musí byť pravda). Čo samozrejme pôsobí demotivujúco a potenciálny investor sa obzrie inde po svete.

- zaťaženie dopadá najmä na faktor práce. Nežijeme v rano buržoáznej spoločnosti, kde práca, pôda a kapitál boli striktne rozdelené medzi spoločenské triedy. Ďaňový sytém si to však ešte nevšimol a tak ďalej všetko dopadá na prácu. To znamená, že k tej istej činnosti sa dá pristúpiť rôznymi spôsobmi.
Príklad: Firma A potrebuje software. Má tieto možnosti:

  1. Zamestnať programátora a platiť dane a odvody v plnej výške
  2. Zamestnať programátora, dohodnúť sa s ním, platiť mu 11 mesiacov minimálnu mzdu a 12. mesiac všetko doplatiť (samozrejme len účtovne, reálny cash flow môže byť totožný s pr.1.) Vďaka odvodovému stropu a mesačnému zúčtovaniu niektorých odvodov výrazne ušetrí.
  3. Zamestnať programátora, dať mu minimálnu mzdu a zvyšok vyplácať v podobe rôznych odmien a náhrad, alebo elegantnejšie - dať mu akcie a platiť ho dividendami. Odvody si zaplatí len z minimálnej mzdy.
  4. Programátor si spraví živnosť a pracuje externe. Odvody sú výhodnejšie ako v pr.1
  5. Programátor si založí s.r.o., zamestná v nej sám seba za minimálnu mzdu a zvyšok si vyplatí ako zisk
Výsledok je stále ten istý - Firma A dostane svoj software. Avšak dopady na pracovníka sú diametrálne odlišné len vďaka administratívnym (plne legálnym) ťahom. Prirodzene, tento systém prospieva skôr vyšším príjmovým skupinám. Dokladač v Tescu si len ťažko založi s.r.o. na dokladanie.

- demografia. Poznáte pesničku o dôchodkoch, nie?

- náročná a nákladná administrácia. Údajne v slovenskom systéme existuje okolo 70 rôznych dávok a platieb. Slovný objem zákonov definujúcich finančný vzťah občana a štátu dosahuje okolo 350 000 slov (Pán Prstenov má v anglickej verzii okolo 304 000 slov).

K jadru veci. Kedysi jediná echt protrhová strana na Slovensku, OKS (prezývaná tiež "1% stačí"), dostala v posledných mesiacoch konkurenciu v podobe strany Sloboda a Solidarita - to užívatelia internetu (a pomaly ale isto aj tí offline) určite už zaznamenali.

A vo svojej programovej ponuke to miesto tradičného pravicového fidlania daní to berú od základu. Ich vlajkovou loďou je koncept Odvodového Bonusu. Spája dve myšlienky - základný príjem a zápornú daň z príjmu - a je nádherne jednoduchý:

1. Každý občan má nárok na dávku. Jej konštrukcia je jednoduchá - je to základná dávka (životné minimum, pevne stanovené; dávky patriace maloletým sa vyplácajú rodičom) + dávky v mimoriadnej situácii (invalid/osamelý rodič)

2. Odvodový bonus, vypočítaný ako dávky(1) - 10% z príjmu (nie mzdy - zahŕňajú sa tu aj vyplatené zisky, dividendy atď.)

3. Vymeriavací základ, vypočítaný ako 1+2

4. Vyrubenie dane z príjmu, solidárneho odvodu (všetky odvody dokopy okrem zdravotného) a zdravotného odvodu z vymeriavacieho základu.

Štyri jednoduché kroky. Percentá nie sú dôležité pre pochopenie systému (zdá sa, že pôjde o 19%/10%/8%). Odvodový strop je 10x životného minima.

Čo z toho vyplýva?

  • jednotné marginálne zdanenie = väčšia motivácia pracovať.
  • odpadne vek odchodu do dôchodku (ak prestanete pracovať, automaticky sa vám vypláca dávka)
  • zánik minimálnej mzdy - poklesu príjmu pod určitú útroveň automaticky zabráni štátna dávka
  • zánik nezmyselnej hrubej mzdy
  • zánik živnostníckej konštanty, ktorá vznikla od oka.
  • totálne zjednodušenie administrtívy pre plátcu aj štát
  • zachovanie sociálneho rozmeru
  • stratí sa motivácia hľadať bočné cestičky (napr. subjekt dnes môže radšej zvoliť založenie s.r.o miesto živnosti aby ušetril, avšak v nepokrivenom systéme by takúto cestu nevolil)


Tento systém by predstavoval daňovú revolúciu (nielen) v rámci Slovenska. SASka so Sulíkom na čele má síce ešte čo robiť a aj v pripade, že sa dostane do parlamentu, odvodový bonus sa asi nepresadí zo dňa na deň. Je však dôležité, že takáto myšlienka žije. Iste by bolo naivné vkladať do nej mesiášske nádeje, ale bol by to aspoň prvý krok dostať sa von zo zamotaných chápadiel daňovej chobotnice, ktorá zviera Európu.

Viac o odvodovom bonuse

18 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

no a výpadok 20 - 40 mld (túto sumu uvádza MF SR) vyrieši SAS ako?

Anonymný povedal(a)...

Veď práve, stále som nevidel prepočty pri nastavení 3x16%, všade sa operuje iba so "zázračným" zrušením výnimiek, ktoré to všetko vraj vykryjú.
Aby sme neskončili ako republikáni za Reagana, ktorí zabudli na základne princípy aritmetiky, dane sa síce znižovali, výdavky však neklesali ale dokonca stúpali (hviezdne vojny) a deficit dosiahol skutočne "hviezdne" hodnoty.

Anonymný povedal(a)...

Mili komentatori, staci prestat rozkradat rozpocet a ak kazdy rok neskonci tych min. 40% rozpoctu v sukromnych vreckach, bude dost penazi na vsetko.

Zrusit vsetky nezmyselne statne urady, ktore existuju len preto, aby ich prostrednictvom mohli chrapunsky politici a uradnici vysavat to, na co sa vsetci skladate, ak sa skladate.

Dokedy to nebude fer hra, nikto nebude hrat ferovo. Pokial mam moznost vyhnut sa tym vsetkym nehanebnym platbam, urobim tak. A nebudem sam...

Hell

plha povedal(a)...

vadi mi na tom jedna vec, co zabrani nejakemu buducemu Ficovi ziskat hlasy luzy prislubom (vyrazneho) zvysenia toho minima? (urcite nikoho z nemysliacich nebude trapit, ze to povedie k rozvratu financii...). Zlozity system ma nezamyslanu vyhodu, ze pred besneneim socialistov sa da niekam skryt (mam svoje skusenosti), tu taka moznost nebude. neviem ci je dobre davat bolsevikom do ruky takuto zbran.

Oikos Nomos povedal(a)...

1.starsie vypocty ma sulik tuto, principy co ako sa nahradi su tam vysvetlene, aktualnejsie vypocty (so 16% - ale pozor, treba si uvedomity ze sulikov vymeriavaci zaklad je iny ako dnesny, t.j. jeho 16% nie je to iste ako 16% dnes| sa hadam verejne objavia spolu s programom (alebo uz su a som ich prehliadol)
to ze MF uvadza vypadok nic neznamena. myslim ze v casoch, ked rozpoctove analyzy lietaju 3mld € hore dole nemoze ani jedna strana prisahat s cistym svedomim "ja mam pravdu, moej vypocty su spravne" ide o to, komu viac doverujeme

to s eraganom je fakt, otazne je nakolko mal volne ruky v tychto veciach

vsetko ide zneuzit a rozvrtat populizmom, ale nemyslim si, ze by to bola nejaka extra potencialna zbran pre socpopulistov, prave naopak. dnes je mozne podvihnut tu alebo onu davku a kupit si par tisic hlasov, bez extremneho dopadu na rozpocet. ale ak sa dvihn minimum pri odvodovom bon. kazde euro bude matvelky dopad na rozpocet a vlada bude musiet byt opatrna. socialista bude konat asi skor tak, ze opatovne zacne zavadzat rozne vynimky, bonusy, davky...

Anonymný povedal(a)...

Ten odvodovy bonus vyzera tak, ze mam pocit, ze ktosi zacal nad tym celym systemom - teda dane a odvody aj logicky rozmyslat a zacal to davat do vzajomneho logickeho celku, aby to nebola iba fragmentacia roznych parcialnych opatreni, ktore ako celok su nelogicke a vzajomne sa vylucujuce - teda na hlavu postavene, cim sucasny danovy a odvodovy system urcite je. Dokazy, ze tomu tak je boli vymenovane - a to demotivacia pracovat - vyhodnejsie nepracovat pri urcitom prijme, takze dokazy predlozene boli a bola predlozena i koncepcia na to ako vykonat napravu. Nam teraz len ostava, aby sme sa s tymto navrhom oboznamili a pripadne nasli tam chyby, ak su. Ale zda sa, ze tam ziadna logicka chyba nebude.

Anonymný povedal(a)...

Kokso, vsak ja nemozem volit toho Sulika. Vsak by som platit vyssie odvody ako teraz, ked platim minimalne.

Unknown povedal(a)...

1. Nikde nevidím, kto je autorom tohto článku.

2. Niektoré body podľa mňa nemotivujú k práci ale k zaháľačstvu. Výsledkom by mohlo byť aj množstvo dobrovoľne nezamestnaných:

a) Každý občan má nárok na dávku.
b) poklesu príjmu pod určitú úroven automaticky zabráni štátna dávka
c) odpadne vek odchodu do dôchodku ak prestanete pracovat, automaticky sa vám vypláca dávka

avatar povedal(a)...

Adam, skus si pozriet www.zakladnyprijem.sk, tam sa velmi pekne vysvetluje paradox, ze sam si myslis, ze by si pracoval, ale o druhych si myslis, ze by zahalali.
pise sa o tom aj v clanku: http://jankovich.blog.sme.sk/c/187249/Prezidentski-kandidati-viete-preco-potrebujeme-zakladny-prijem.html

avatar povedal(a)...

Oikos, klobuk dole, verim, ze k tomu prispela aj nasa polemika o Simonovych neobmedzenych zdrojoch :)
Vďaka

Oikos Nomos povedal(a)...

1.autorom som ja! :P
meno som doteraz nezverejnoval, nepotrebovval som to za potrebne, kedze asi nikomu nic nepovie, ale napravim to a hodim si ho dakam do profilu. Martin inak .)

2.tetraz prakticky tiez existuje zakladny prijem, daku formu socialky ma drtiva vacsina nepracujucich. sulikova zakladna davka je vo vyske, ktora by mala prezit najzakladnejsie prezitie
rozdiel je v niecom inom - v novom systeme by neexistovala situacia, kedy je (financne) vyhodnejsie nepracovat ako pracovat

Oikos Nomos povedal(a)...

cyrobo - (sme sa tesne minuli komentami :) - som presvedceny, ze s cisto ekonomickeho hladiska zakladny prijem nie je dokonaly, ja osobne (momentalne, nazor sa moze zmenit) za teoreticky ideal povazujem anarchokapitalizmus. na druhej strane si uvedomujem, ze je to nedosiahnutelne, socialny system nie je mozne z europy vymazat a toto mi pride ako rozumnejsia forma, nez neprehladna splet davok, odvodov privodov, zavodov...

ondro povedal(a)...

Súhlasím s Adamom,
na tejto strane mi bolo sympatické najma to,že chcela všetkých donútiť pracovať a nešpekulovať so sociálnymi dávkami.reforma: ´´ak prestanete pracovať, automaticky sa vám vypláca dávka´´. kto može pracovať a nepracuje ,nech ani neje ... ísť dopredu so zaradenou spiatočkou je ťažké

Unknown povedal(a)...

@cyrobo:
napísal si "ze sam si myslis, ze by si pracoval, ale o druhych si myslis, ze by zahalali." Ďakujem za pozitívnu mienku o mojej pracovitosti, ale v tomto nemáš pravdu, takpovediac si ma precenil. Ja si viem dosť dobre predstaviť, že by som nejaký čas nepracoval a nechal ťa makať aj za mňa na môj "základný príjem".
Ale rozhodne nevravím, že nápad patrí do koša, len by to chcelo takpovediac doladiť detaily.

Oikos Nomos povedal(a)...

isteze, je to spravodlive, aby ten, kto nechce pracovat, nedostaval ziadny prispevok. lenze - ako urcime, kto skutocne nechce pracovat a kto pracu nevie najst? ak by malo platiit "kto nepracuje nech neje" tak potom musime zrusit aj davky v nezamestnanosti.
dnez okrem bezdomovcov prakticky kazdy nezamestnany dostava alebo porpodu, alebo socialku. mozeme diskutovat o vyske tychto davok, ale ruku na srdce - viete si predstavit, ze by uplne prestala existovat akakolvek podpora pre nepracujucich?
zakladna davka nahradza podporu a socialku, ale robi to efektivnejsie

Roman povedal(a)...

Oikos, az teraz si objavil odvodovy bonus? :-)
Mne sa ten system tiez paci. A jedno plus tiez je, ze odvody sa nerataju do nakladov. Tym sa zjednodusuje rocne zuctovanie zdrav. odvodov pri preplatkoch/nedoplatkoch - ich dodanenie nie je potrebne. Minus je, ze dan je podstatne vyssia ako teraz lebo aj odpocitalna polozka sa rusi (bude sice bonus.) Z odvodov plynuli nejake poistne davky, ale s OB je vlastne iba jedina davka. Ak by som chcel vsetky istoty v OB take ako v sucasnom systeme neminiem viac penazi na komercne poistenia ako teraz na statne? Mne ako neznalcovi komplikovaneho sucasneho soc. systemu to nie je jasne. Je to skor otazka na Sulika, ale mozno vies odpoved.

Oikos Nomos povedal(a)...

neobjavil , ale teraz nastala spravna kombinacia "cas" a "chut" :)
otazka presnych cisel je otazka nastavenia parametrov OB, v tom je asi skutocne lepsie pockat na oficialnu verziu panov z SAS

otazka je co su to vsetky istoty? s odvodovym bonusom mas zaruceny dochodok, socialku aj podporu v nezamestnanosti. samozrejme zalezi od jeho nastavenia a tvojich poziadaviek, OB napr. urcite nie je plnohodnotna nahrada dochodku, II. pilier je nutny, ak nechces mat ca 170eu mesacne...

Roman povedal(a)...

OB je minimalna zarucena istota, to je fajn. Kazdy vie co dostane ak nebude mat ziadny prijem. Je to 178,9 hrubeho (sucasne zivotne minimum), po zdaneni a odvodoch iba 109,7. Jasne, ze na dochodok malo :-) Preto treba 2. a dalsi pilier. Len ked sa pohras so mzdovou kalkulackou na sulik.sk, zistis, ze napr pre 16% dan z celej superhrubej mzdy je 223 pre dnesnu hrubu mzdu 1000 eur. Dostanem sice OB 43 eur, ale aj tak v sucasnom systeme pre 19% dan mam dan iba 100,8,lebo neplati sa zo superhrubej ale hrubej mzdy. To je to co sa mi nepozdava. Odvody sice klesnu, ale dan stupne. Celkovo je vysledok vyhodny, ale mozno iba dovtedy, kym sa clovek nestane invalidom, ci nedostane do situacie v ktorej by mu sucasny system dal viac (vdaka vysokym odvodom). Aj ked pre invalidov a osameleho rodica Sulik planuje extra davku. Zda sa ze nielen solidarny odovod ale aj cast dani sa pouzije na OB davky.