8. 2. 2009

Päť ekonomických blogov ktoré sa oplatí vidieť

Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.sk
Kto chce dnes niečo povedať, má na to blog a v ekonómii to platí obzvlášť. Nepotrebujete bublajúce baňky a časticové urýchlovače, aby ste prezentovali svoje výsledky. Stačia čísla a text. Veda je to ukecaná a platí koľko ľudí, dvakrát toľko chutí, takže blog je ideálna možnosť prezentovať ekonomické myšlienky. Dá sa rýchlo reagovať na aktuálne udalosti, nalinkovať články v čase (najlepšie sú spätné linky dokazujúce "Aha tu som to tvrdil, že sa to stane!"), podporiť články faktami a štatistikami a na záver prediskutovať svoje názory s čitateľmi.
Na druhej strane, na tom istom mieste sa skrýva aj nevýhoda. Pomály každý chce prezentovať svoj názor na ekonomické dianie a článkov zaoberajúcich sa krízou alebo tým či oným je ako maku v afghánskych horách. Fakty sú často prebraté zo zdrojov wéwéwé.jetourcitepravda.com a človeku sa nechce ich overovať. Naviac, nájsť originálnu a zaujímavú informáciu je ako nájsť legálny Windows v Rusku. Preto sú užitočné rebríčky.
Tu je ten môj, určite je aj kopa iných zaujímavých ekonomických blogov, ale mne sa zatiaľ zapáčilo týchto 5:

CARPE DIEM
Môj najčerstvejší objav. Píše ho Mark J. Perry, profesor ekonómie a financii na School of Management vo Flint campuse University of Michigan, vyštudovaný na George Mason University, je členom Board of Scholars na Mackinac Center for Public Policy a tak ďalej.
Okrem svojho blogu, ktorý píše už tretím rokom je prispievateľom na Seeking Alpha.
Jeho blog si ma získal najmä trefnými článkami a zaujímavými štatistikami (nielen) k sučasnej kríze.




Cafe Hayek
Názov nenecháva nikoho na pochybách, prím tu hrá rakúska škola. Blog funguje od apríla 2004, za tú dobu na ňom vykvitlo pekných pár článkov. Píšu ho Don Boudreaux, prezident think tanku Foundation for Economic Education a Russell Roberts, žiak Miltona Friedmana, obaja profesori na George Mason University. Ich články majú skutočne široký záber, od kubánskych áut až po neunávnú kritiku Krugmana.






Economist's View
Tento blog patrí medzi abosulútne najznámejšie a najnavštevovanejšie (ca. 10000 návštev denne) ekonomické blogy a nájdete ho vo väčšine top rebríčkov. Píše ho Mark A. Thoma, profesor na Oregon University, ktorý sa zaoberá najmä vplyvom peňažnej zásoby na reálnu ekonomiku. Jeho blog je však aj rozcestníkom a schraňoviskom všemožných ekonomických správ a zaujímavostí.





Greg Mankiw's Blog
Ak má ekonomický svet svoju superstar, je to Greg Mankiw. Vo veku 29 rokov profesor na Harvarde, 2003-2005 prezident Rady ekonomických poradcov prezidenta Busha. A ak vám za učebnicu ekonómie vyplatia 1.4 milióna dolárov ako zálohu, je to náznak, že viete písať. Jeho blog, pôvodne určený pre študentov, je dnes svetoznámy. Mankiw je označovaný za neokeynesiánca, a pre svoje názory sa neraz dostal do sporov (ako prezidentov poradca sa nebál označiť outsorcing práce amerických firiem do zahraničia za prínosný), bohužial nemôžete si to s ním vydiskutovať, pretože jeho blog nemá povolené komentáre. Pri 20000 návštevách denne je to pochopiteľné.


Pinus@Chicago
Jediný neanglický zástupca pochádza z Čiech, ale vzhľadom k tomu, že jeho autor Jaroslav Borovička študuje PhD na University of Chicago, informácie sú z centra diania, obohatené však aj o postrehy z Českých reálii. Pre mňa osobne bol inšpiráciou začať písať tento blog.

Žiadne komentáre: