2. 2. 2009

Julian Simon reloaded - zdroje sú neobmedzené

.
Aktuálne príspevky hľadajte na doméne econoir.sk
Pred pár mesiacmi som napísal krátky článok o Simonovej teórii nevyčerpateľných zdrojov. Avšak po dôkladnom preštudovaní jeho kľúčového dieľa The Ultimate Resource som si uvedomil, ako veľmi povrchne a nepresne som k tejto teórii pristúpil. Pokúsim sa to napraviť.

Zdroje na Zemi nie sú obmedzené. Práve naopak - sú neustále dostupnejšie.
Táto myšlienka sa zdá byť až kacírska - ako môžu byť zdroje v uzavretom systéme neobmedzené? Neodporuje to zdravému rozumu a najzákladnejšej logike? Nie.

Simon totiž prekonal "inžinierske myslenie" (ako ho sám nazval) a pozrel sa na zdroje z pohľadu ekonóma.
Inžiniersky pohľad je pohľad geológa: Máme X baní v ktorých je odhadovaných Y ton meďenej rudy. Pri ťažbe Z ton ročne sa bana vyčerpá za N rokov.
Ekonomický prístup opúšťa tento pohľad (ktorý samozrejme nie je chybný, ale vzťahuje sa na presne daný objekt v čase a priestore - je podstatný napr. pre prevádzkovateľa bane ) a pridáva kľučový faktor - rastúcu ľudskú produktivitu a kreativitu v čase.

"Zdroj" nie je človekom čerpaný, ale vytváraný. Zdrojom nie je železo (železná ruda) v zemi - zdrojom je vyťažené železo. A množstvo vyťaženého železa závisí len na ľudských schopnostiach.
Naši prapredkovia dokázali ťažiť z povrchových baní a ruda musela mať vysokú kvalitu. Vlastniť železnú vec si mohli v temnom stredoveku dovoliť len boháči. Ak by sme ustrnuli na danom bode, zdroj by bol už dávno vyčerpaný. Naši predkovia však dokázali kopať hlbšie, zvýšiť efektivitu rúbania, postavili pece schopné spracovať rôznu kvalitu rudy, zlepšili geologický prieskum. Dnes sa železo povaľuje na smetiskách. A tým to nekončí - stále sa otvárajú nové možnosti, ako ho získať. Ťažba kovových solí v oceánskej vode? Dnes utópia, v budúcnosti, kto vie? Množstvo prvku Fe na planéte Zem by pri tempe dnešnej spotreby vystačilo na 7 miliárd rokov. A ani Zem nie je nakoniec uzavretý systém. Okolo nás sa pohybujú biliony ton najrozmanitejších prvkov.

Rozširovanie možností ťažby je len jedným z faktorov nekonečosti. Ďalším je recyklácia. Vyťažený a spracovaný materiál neopúšťa túto planétu (až na výnimku niekoľko ton kozmických telies ročne, na druhej strane z opačnej strany takisto prilieta nový materiál), ale ostáva na Zemi. Či už na smetiskách, alebo zabudovaný v produktoch. Nie je dôvod myslieť si, že nepôjde dnes, alebo o sto rokov použiť zas a znova.

Posledným pilierom, o ktorý sa koncept nekonečnosti opiera, je zdroj ako služba. Nechceme železo preto, aby sme ho nasypali na kopu a tešili sa z neho. Chceme ho preto, pretože poskytuje nejakú službu. Vyrobí sa z neho koľajnica (služba preprava), mreža (služba zabezpečenie majetku) a podobne. Tieto služby môžu byť a budú povkytované v pravú chviľu (keď to bude ekonomicky výhodné) inými zdrojmi. Tak ako sa lány indiga v Indii stali bezcennými po tom, čo nemecké chemičky (motivované vysokými cenami) vynašli umelú náhradu. Fotografický priemysel spotrebovával stovky ton striebra. Digitálna fotografia to lusknutím prstov zmenila. Každý si určite dokáže nájsť množstvo vlastných príkladov.
Z tohoto dôvodu sú množstvo zdrojov a spotreba v čase neodhadnuteľné; kľúčovou premennou je zmena ľudskej produktivity v čase, ktorá je neodhadnuteľná.

A čo pôda? Potraviny? Ani tie sa nevymykajú konceptu nekonečnosti. Lovec a zberač potreboval niekoľko kilometrov štvorcových, aby uživil aspoň seba. Dnes komerčne úspešné hydroponické farmy dokážu zabezpečiť spotrebu pre jedného človeka na ca. ôsmych metroch štvorcových. Pri použití týchto metód by bolo možné živiť celú svetovú populáciu z plochy menšej ako desatina Texasu (a to neberieme do úvahy možnosť viacposchodových budov).
Malá odbočka - I keď trend sa zlepšuje (za posledných 50 rokov svetová produkcia potravín na hlavu narástla o 40% a ak vynecháme desivé "červené" hladomory v ZSSR a Číne, na hlad zomrela za celé 20.storočie polovica počtu ľudí, ktorí zomreli na hlad za posledných 25. rokov 19.storočia), ľudia hladujú - prečo?
Nie je to preto, že by kapacita Zeme nestačila. Je to preto, lebo výnosnoť hektáru ryžového poľa v Bangladéši je taká, akú malo Japonsko v 18. storočí, napriek skvelým prírodným podmienkam (viac dole).

A zlatý kliniec na záver - energia. Je nekonečná? Čo Peak Oil? Odpoveď je rovnaká - energia sa nevymyká (až na 1 výnimku) tomu, čo už bolo povedané.
Ťažba - množstvo fosílnych palív je nedohadnuteľné, pretože sú neodhadnuteľné možnosti ťažby. Podmorská ťažba, ťažba z živičných pieskov a bridlíc, výroba umelej ropy z plynu, uhlia a rastlín - všetko sú otvorené možnosti pre budúce roky. Rovnako urán. Nehovoriac o slnku, vetre, prílive, geotermálnej energii...
Recyklácia - v tomto prípade asi nereálne (i keď existujú projekty napr. získavania energie uvolnenej trením z vozoviek), na druhej strane, až na urán nie je energia viazaná na Zem, ale Slnko, čo otvára nové možnosti.
Služba - ľudstvo bolo tisíce rokov závislé na dreve, ako nositeli energie. Na tristo rokov prevzalo jeho úlohu uhlie. Pred ca. 100 rokmi začal ropný vek a dnes sa nachádzame na rozhraní atómového. Nie je najmenší dôvod veriť, že ľudia budú závislí na rope po stovky nasledujúcich rokov...

Toto všetko znie pekne a logicky (i keď asi ako pre koho...), Simon si však uvedomoval, že bez faktov a štatistík by bol vysmiaty, a preto nimi nešetril. Tuctami tabuliek a grafov vykreslil tendecie zo sveta zdrojov. Nielenže relatívne ceny surovín, potravín a energie (v pomere k príjmom) neustále klesajú, aj odhadované zásoby narastajú, alebo prinajmenšom stagnujú. Napr. svetové zásoby ropy sa v 40.rokoch odhadovali (pri vtedajšej spotrebe) zhruba do 70. rokov. Dnes sa odhadujú zhruba do roku 2050 (určite existuje desiatka iných čísel, ale to len dokladuje neschopnosť dokonale určiť zásoby, či už staticky alebo dynamicky). Podobný vývoj vidíme aj pri ostatných surovinách - napr. zásoba ortuti sa v r. 1950 odhadovala na 27 rokov. V roku 1990 to bolo 40 rokov...
Simon vyjadril ochotu staviť sa s kýmkoľvek o to, že ľubovolná surovina bude v ľubovolnom časovom horizonte lacnejšia. Väčšina jeho oponentov túto stávku neprijala, z tých čo prebehli nevyšla v prospech Simona len jediná (napriek tomu, že podmienky si nastavil výtazne v svoj neprospech).

Samotné katastrofické predpovede majú dlhú tradíciu - či už je to Malthusova predpoveď, Jevonsova predpoveď (viď. článok), či nepreberné množstvo povojnových predpovedí hladomorov (napr. kniha Paddockovcov z roku 1967 s viac ako jasným názvom Hladomor - 1975!), ktoré pravidelne posúvajú apokalypsu o kúsok dopredu. Radi sa bojíme...

Pre Simona existuje len jediný obmedzený zdroj - človek (to je ten The Ultimate Resource). Všetky ostatné zdroje vznikajú z ľudskej činnosti. Napriek tvrdeniu niektorých odporcov, Simon nebol milovník dymiacich komínov a ropných škvŕn, nenabádal k plýtvaniu. Aj on zhasínal svetlo a neumýval riady pod tečúcou vodou, mal rád rozmnitosť druhov (bol amatérsky ornitológ) a netešil sa z toho, že vo svete ľudia hladujú. Avšak poukazoval na to, že cestou k rastu je ľudská sloboda konať racionálne, rozhodovať v každom momente na základe plusov a mínusov daného kroku. Je racionálne, keď je dnes výhodné postaviť obrovský ventilátor (napájaný bežným prúdom), poháňať ním veternú elektráreň a byť v zisku? Určite nie.

Šetrenie na pravom mieste a inovácia je to, čo zabezpečuje nekonečnosť zdrojov. Hlad neodstráni to, že bohatí ľudia budú chudobnejší (často sa poukazuje na to, že Američania spotrebujú najviac svetových zdrojov, ale zabúda sa na to, že oni ich aj najviac vyprodukujú!), ale to, že chudobní ľudia budú bohatší. A to súvisí aj s ochranou prírody - ľudia musia byť dosť bohatí na to, aby sa ochrana prírody stala jednou z ich potrieb (ako to zobrazuje environmentálna verzia Kuznetsovej krivky). Ťažko vysvetlíte brazílskemu farmárovi, že nemá rúbať prales, keď nemá inú možnosť získať pre seba obživu. Obrovské zlepšenia v kvalite vôd, vzduchu a pôdy, ktorých sa dosiahlo vo vyspelých krajinách za posledných 25 rokov, hovoria samé za seba.

Simonovo dielo má kľúčový odkaz - chovajme sa racionálne a nepodliehajme panickým náladám. Potom si dokážeme poradiť.

14 komentárov:

Haniczka povedal(a)...

Pěkný a inspirativní článek. Dík :-)

Oikos Nomos povedal(a)...

Vdaka :)

avatar povedal(a)...

Americké určite : )

"často sa poukazuje na to, že Američania spotrebujú najviac svetových zdrojov, ale zabúda sa na to, že oni ich aj najviac vyprodukujú!"

Najviac možno vyprodukujú, ale spotrebovávajú viac ako dvojnásobok toho čo vyprodukujú! A odkiaľ to je? Pozri si "Príbeh o veciach"
http://video.google.com/videoplay?docid=8527248226048886347

Oikos Nomos povedal(a)...

no, to videjko je presne o tom, co sa simon snazi vyvratit :)
ak vynecham ten afektovany sposob prejavu, tak je to len dookola opakovanie toho isteho.
to o americanych je z logiky veci nezmysel, ak vyprodukuju polovicu toho co spotrebuju, kto im dava tu druhu polovicu? cina to posieala ako humanitarnu pomoc?
zdroje su vytvarane clovekom. ak ma african v zemi zeleznu rudu, pre neho to nie je ZDROJ, pokial nema moznost ho zpracovat a vytvorit z neho produkt!
co sa tyka tam spominanych toxickych latok - ano, je tisic a jedna priemyselnych latok, ktore su jedovate. na druhej strane, aj vdaka nim sa nas blahobyt zvysuje a dozivame sa viac. mozeme zahodit vsety jedovate chemikalie - zaroven vsak zahodime vydobytky vedy a techniky a v konecnom dosledku budeme umierat v 50ke, tak ako nasi predkovia pred sto rokmi. samozrejme, musi byt snaha neustale hladat zdravsie alternativy, ale apriori odsudzovat nejaky priemysel, pretoze pouziva jedy je nezmysel.

avatar povedal(a)...

Len nech vyvracia : )
Dobre mu tak.

Mozu spotrebovávat 2x tolko ako vyrobia, lebo novovytlacene dolare ukradnu hodnotu vsetkych ostatnych dolarov na svete. Teda, okrem iných fičúrskych bankárskych nápadov.

K toxickým odadom sa nebudem vyjadrovať, jedz si ich, aj patentovane lieky atď. Je to tvoja voľba a ja ti ich doprajem.

Ale nie všetci to chcú a môžu. Majú na výber, keď máme len jednu "neobmedzenú" Zem?

http://www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=5&id=18

http://sikora.blog.respekt.cz/c/51821/Dobre-uz-bylo.html

http://www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=184&Itemid=99999999

Niektoré zdroje sú dozaista neobmedzené - ľudská chamtivosť a obmedzenosť : )

Oikos Nomos povedal(a)...

ja sice nie som zrovna fanusik centralnych bank a tlacenia penazi, ale zas az take jednoduche to nie je :)
toxicke odpady su sice smutna vec, ale je to jedna z vlastnosti materialneho pokroku. ak by si chcel dokonalu neposkvrnenu Zem, musel by si vyhladit 99% ludstva a zit zivotom prerijneho indiana. ja plne chapem ze aj takyto zivot moze niekoho pritahovat, mne osobne je tiez sympaticky, ale ako sa vravi - ak si myslis ze ludi je na svete privela, tak zacni od seba...
chciet neposkvrnenu cistu zem znamena odopriet pravo na materialny pokrok rozvojovym krajinam (ktory sa minimalne v pociatocnych fazach bez znecisteni a extenzivneho rastu nezaobide), takze je to tiez svojim sposobom chamtivost...

avatar povedal(a)...

Dobre si to napísal, mám začať od seba. Začal som, pokúsil som sa žiť s oveľa menšou ekologickou stopou a oveľa skomnejšie ako priem. polulácia.

Dá sa to len odtiaľ potiaľ, zákony podporujú spotrebu a "pokutujú" možno väčšinu ekologických postupov. Smer nám udáva trhová súťaž.

Ja si myslím, že sa to dá aj inak. Aj s peniazmi napr. http://tvorivo.sk,
aj s technológiami, vrátane chémie. Niečo sa načrtáva v projekte venus. Som za prerobenie kultúrnych noriem lebo súčasné nás vedú do krízy.

http://myslienky.vsieti.sk/kriza

Oikos Nomos povedal(a)...

ze nesmieme ustrnut na mieste, najma v oblasti ekologie, je nespochybnitelne a myslim ze na tom sa zhodneme. ale na co upozornuju vsetci odporci "environmentalizmu" je to, ze vladne direktivy maju vacsinou maly alebo dokonca opacny ucinok a casto sluzia skor istym zaujmovym skupinam ako prirode...
jednoducho, pokrok musi vychadzat z iniciaticy jednotlivcov a dobrovolnych lokalnych skupin.
ma vzdy vytoci, ked idem hodit papier do pap.kosa a ten je plny komunalneho bordelu, lebo susedia su hnili urob krok naviac. jednoducho ludia sa to musia sami naucit...

avatar povedal(a)...

Máš úplnú pravdu, musia sa to sami naučiť! Otázkou je, či je na to ešte čas. Odpovie nám budúcnosť.
A otázkou je, čo to bude stáť. A ja si myslím, že veľa, bude to stáť pád sociálnych a spoločenských noriem. A to nie je bezbolestné, je to zmena identity. Prebieha v 5 fázach - popření, zlost, smlouvání, depresi a přijetí.

Dmitrij Orlov systematizoval postup tejto zmeny do 5 stupňov kolapsu - Finančný, Hospodársky, Politický, Sociálny, Kultúrny.
http://myslienky.vsieti.sk/znovuvynachadzanie-kolapsu

Takže sme v procese učenia, možno aj dosť drsnom - vraj sa má oddeliť zrno od pliev. A naše sociálne zdroje sú žiaľ dosť obmedzené, alebo si myslíš, že keď sa ku sebe budeme správať tak, ako sa k sebe správa brat k bratovi v súčasnej dobe, bude nám dobre?

avatar povedal(a)...

Keď sa ti nechce reagovať, vráťme sa ešte k Simonovy a tvojmu článku:
"A množstvo vyťaženého železa závisí len na ľudských schopnostiach."

To je ozaj veľkolepé! Aby mohlo niečo presahovať ľudské schopnosti, to by už muselo byť niečo.
Možno civilizácia delfínov, ktorá bude po "nás" nasledovať v prípade, že vo svojej nadutosti, že si môžeme "neobmedzene" robiť čo chceme (lebo sme až taký dokonalí), celkom nezničíme životné prostredie aj im.

Oikos Nomos povedal(a)...

K prvemu komentaru nemam moc co reagovat, zastavas pesimisticky pohlad na svet, ja viac optimisticky, je to vec pristupu. jedine s cim mozem polemizovat je "ako sa k sebe správa brat k bratovi v súčasnej dobe"- myslis, ze ludske spravanie a moralka boli niekedy lepsie? ja si to absolutne nemyslim.

nemozeme si robit neobmedzene - ale obmedzeni sme len sami sebou a nasou tvorivostou, nie nejakym exogennym limitom. a ake opatrenia navrhujes ty? ved akekolvek "opatrenia" vzdy vychadzaju z ludskych rozhodnuti a schopnosti, teda ak cokolvek spravime, bude to zle, pretoze sme nedokonali...

avatar povedal(a)...

Dakujem za odpoved, zujimala ma. Nie si prvý, kto hovori, ze som pesimistický ale opak moze byt pravdou, zalezi odkial pozeras. Ja totis verim, ze sa to da, ale asi budeme musiet zmenit postoj k svojim limitom. "Moje" telo je sucastou ekosystemu a tvoje o tom co hovori?

Myslim, ze si trafil dobre s tym, ci bolo lepsie ludske spravanie (o moralke neviem). Ja si myslim, ze keby nebolo lepsie, tak by sme dnes nediskutovali :)
Myslim, ze by sme sa vyhubili uz davno. A sme pri tom, som optimista ja alebo ty?
Mam skusenosti s vedenim zážitkových podujatí budovania spoločenstiev. Pri tom sa ukazuje, ze ludia zijuci v sucastnom vztahovom standarde, v dnesnom svete predstierania, nemozu prejavovat svoje najvlastnejsie kvality a schopnosti.

Keby sme im to umoznili, skutocne by nebolo skoro nic nemozné, ale z jasným reálnym uvedomovaním si vlastných i vonkajších limitov. Bez toho zijeme v rozprávke: "zili šťastne, až kým nepomreli", nie v svete neobmedzených zdrojov. Prvý zdroj, ktorý si nesmieme obmedzovať je súdnosť.

avatar povedal(a)...

Keď sa ti nechce reagovať, vráťme sa ešte k Simonovy a tvojmu článku:
"A množstvo vyťaženého železa závisí len na ľudských schopnostiach."

Verím, že sme schopní oddeliť a využiť všetko železo (alebo akýkoľvek iný prvok) na Zemi, do posledného atómu. Mám však pochybnosť či to prospeje, alebo bude vôbec únosné, pre ekosystém Zeme a naše vlastné telá.

avatar povedal(a)...

Zdroje sú obmedzené! Keď nie iné, tak náš čas. Horí nám za zadkom, nadišiel čas konať.
Začnime tým, že si pozrieme film "Grundeinkommen" - Základný príjem.
http://zakladnyprijem.sk/web/guest;jsessionid=0C22CE4985D1B9FE65D05AB6BE3DF5BD

alebo článok o ňom "Aký bude ďalší osud hospodárstva?"
http://myslienky.vsieti.sk/ak%C3%BD-bude-%C4%8Fal%C5%A1%C3%AD-osud-hospod%C3%A1rstva